Foto: Vlada HBŽ

U službenom posjetu Hercegbosanskoj županiji danas su boravili predstavnici Svjetske banke u Bosni i Hercegovini i federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac sa suradnicima. Izaslanstvo Svjetske banke u BiH predvodila je Olena Doroshenko voditeljica tima Svjetske banke za zdravstvo sa savjetnicima dr. Nedimom Jaganjcem i Melihom Kozarić Fanning.

Domaćin sastanka bio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin zajedno s predsjednikom Skupštine Hercegbosanske županije Jozom Ćosićem, a sastanku su nazočili ministrica rada zdravstva socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Dijana Novković – Pećanac, ministar financija u Vladi Hercegbosanske županije Ivan Ćubela, te predstavnici i ravnatelji zdravstvenih institucija s područja Hercegbosanske županije, Irena Periša ravnateljica Županijske bolnice „Fra Mihovil Sučić„ u Livnu, dr. Ivanka Živković ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad, Mate Radoš ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije te Ivan Madunić predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije.

Prva je ovo posjeta predstavnika Svjetske banke u BiH zajedno s Federalnim ministarstvom zdravstva u cilju unaprijeđena zdravstvenih usluga na području Hercegbosanske županije. Planirani su posjeti svim županijama s područja ovog entiteta kako bi se napravila analiza stanja i unaprijedio zdravstveni sustav u cijeloj Federaciji BiH.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin zahvalio se izaslanstvu na dolasku i u svom izlaganju istaknuo kako Vlada Hercegbosanske županije u okviru svojih mogućnosti pomaže rad svih zdravstvenih institucija s područja županije i da će to činiti i u budućem razdoblju. Uz zajedničku suradnju Federalnog ministarstva zdravstva na čelu s dr. Nediljkom Rimcem i Svjetskom bankom u Bosni i Hercegovini bit će poduzeti svi koraci kako bi se planirani projekti realizirali i na taj način unaprijedio sektor  zdravstva na području naše županije.

Svjetska banka u BiH osigurala je sredstva za zdravstvene ustanove s područja županija i u koordinaciji s Federalnim ministarstvom zdravstva sukladno potrebama ta će sredstva biti raspoređena županijama. Cilj sastanka je sagledati cjelokupnu situaciju i u skladu s tim pružiti pomoć zdravstvenim institucijama kako bi se unaprijedila usluga zdravstvene zaštite svakog stanovnika na području Hercegbosanske županije. Ovo je jedan u nizu sastanaka na kojima će biti dogovorena daljnja suradnja,  kazala je voditeljica tima za zdravstvo Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Olena Doroshenko.

Na radnom sastanku razgovaralo se o problemima s kojima se susreće zdravstveni sustav na području županije. Predstavnici zdravstvenih institucija upoznali su predstavnike Svjetske banke s problemima s kojima se susreću zdravstvene institucije u svom funkcioniranju  te su iznijeli svoje preporuke i planove za rad u budućem razdoblju. Upoznali su predstavnike Svjetske banke s reformama koje su već urađene a sve u cilju dostupnije, kvalitetnije i učinkovitije zdravstvene usluge. Kao prioritet uz poboljšanje kvalitete primarne usluge zdravstvene zaštite,  navedena je digitalizacija – informatizacija  zdravstvenih ustanova koja bi donijela i određene uštede u sektoru zdravstva.

Sudionici sastanka naglasili su  kako reformske procese u oblasti zdravstva planiraju nastaviti ističući spremnost za nastavak dobre suradnje sa Svjetskom bankom. Nakon radnog sastanka  upriličena je posjeta  Županijskoj bolnici u Livnu i Domu zdravlja Tomislavgrad kako bi se izaslanstvo pobliže upoznalo s funkcioniranjem ovih zdravstvenih institucija, priopćeno je uz Vlade HBŽ.