Dizajn nacionalne strane kovanica eura i centa predstavljen je danas na 14. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. godine.

“Radi se o motivima koji predstavljaju Hrvatsku”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Odabrani su motivi hrvatske šahovnice, geografske karte RH, kune, Nikole Tesle i glagoljice.

“Pritom je šahovnica određena za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama eura i centa. Dakle, poruka je prepoznatljivost Hrvatske”, rekao je Plenković.

Pojasnio je kako će na kovanici od 2 eura biti karta Hrvatske, na 1 euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na 5, 2 i 1 centu naći će se službena kratica RH na uglatoj glagoljici.

Autori dizajna su Ivan Šivak (karta), Stjepan Pranjković (kuna), Ivan Domagoj Račić (Tesla) i Maja Škripelj (glagoljica).

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić rekao je između ostalog da su Teslini patenti i teoretski rad stvorili uvjete za elektrifikaciju svijeta, dodavši da se radi o vrlo prepoznatljivom liku i imenu u svijetu.

Na obodu kovanice od 2 eura, naveo je također, stoji čuveni stih Ivana Gundulića: O lijepa, o draga, o slatka slobodo.

Član Nacionalnog vijeća Vilim Ribić rekao je da su mu kovanice prekrasne, ali da je primijetio mali detalj, ako nije prekasno intervenirati – da nema točke koja bi razdvojila početak od kraja stiha. Frka Petešić rekao je da će razmotriti tehničku mogućnost da se ubaci točka, odnosno neki krupniji znak.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da će se sada pristupiti izradi alata kojim će se kovati kovanice za koje je odabran dizajn. Hrvatska kovnica novca pristupit će probnom otkovu milijun komada svake od kovanica. Očekujemo da ćemo do ljeta imati te probne otkove, rekao je Vujčić.

“Cijela operacija koštat će dosta, preko 900 milijuna kuna, u samim troškovima nabave materijala, pripreme kovanja i tiskanja novca”, dodao je Vujčić.

Plenković je čestitao autorima te zahvalio Vijeću i ostalim sudionicima procesa.

“Važno je da javnost razumije da je ovo zaista jedan proces koji se vodi sustavno, vodi se studiozno, uključeni su baš svi koji trebaju biti i mislim da ovakav veliki povijesni trenutak koji nas očekuje 1. siječnja 2023. treba biti kvalitetno pripremljen u svim aspektima, a to, naravno, podrazumijeva i kvalitetan zakon i niz drugih zakona koje ćemo izmijeniti ove godine. To podrazumijeva i pripremu gospodarstva i zaštitu potrošača, koja je jedna od temeljnih načela u ovom procesu”, poručio je Plenković.

Bljesak.info