Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić u četvrtak (22.4.) posjetili su Franjevački samostan u Tomislavgradu. Domaćin im je bio duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić koji je na početku posjeta predsjednika Vlade Vukadina i ministricu Nakić upoznao s povijesnim činjenicama duvanjske Spomen bazilike, njenom izgradnjom, rekonstrukcijama i znamenitostima koje ju čine posebnom, a jedna od tih znamenitosti je slika poznatog hrvatskog slikara Vlahe Bukovca: „Isus, prijatelj malenih„ i priča o njenom dospijeću u spomen-baziliku u Tomislavgradu.

Nakon obilaska spomen-bazilike, predsjednik Vlade i ministrica posjetili su prostorije Franjevačke knjižnice gdje su upoznati s radom, djelovanjem i impozantnim fondom naslova razne tematike koju knjižnica posjeduje, raduje činjenica, kako je istaknuo fra Sretan Ćurčić, stalni porast broja učlanjenih čitatelja.

Potom su posjetili prostorije Franjevačkog muzeja „Fra Jozo Križić„ gdje ih je fra Sretan Ćurčić upoznao sa zbirkom kulturno-povijesnog i umjetničkog blaga koje se nalazi u ovom muzeju. Muzej je svečano otvoren prije nešto manje od osam godina, a trenutno se sastoji od četiri zbirke: sakralne, arheološke, etnološke i afričke. Posebnost muzeja je upravo zadnje navedena afrička zbirka koja je nastala kao dar i zahvalnost lokalnog stanovništva DR Kongo hercegovačkim franjevcima koji na tom području djeluju više od 50 godina.

Predsjednika Vlade, Vukadina i ministricu Nakić u posjet je primio ravnatelj i glavni urednik katoličkog tiska „Naša ognjišta„ fra Gabrijel Mioč. Tema razgovora bila je organizacija simpozija i objavljivanje zbornika radova kojom bi se obilježila i prigodno proslavila skorašnja 50. obljetnica rada i djelovanja katoličkog tiska Naša ognjišta, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.