Mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini igraju ključnu ulogu u ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

MSP čini više od 90 posto svih registriranih sa 64 posto zaposlenih i oko 60 posto bruto domaćega dohotka, što ih s pravom stavlja na mjesto nositelja tržišnih promjena. MSP su dinamična i fleksibilna, a to im omogućava brzo prilagođavanje tržišnim zahtjevima i brzo reagiranje na promjene. Njihova veličina i smanjena birokratizacija omogućavaju brže donošenje kvalitetnih odluka i agilnost u poslovanju.

ProCredit Bank i MSP: Pouzdanost, povjerenje i partnerski odnos

“MSP su ključni faktor u stvaranju ekonomske stabilnosti jer, između ostalog, smanjuju ovisnost o stranim investicijama i pružaju lokalnim stanovništvu priliku za zapošljavanje i samozapošljavanje”, objašnjava ovaj fenomen Amina Durmo Trlin, članica Uprave ProCredit Bank, naglašavajući kako je upravo dijalog o energetskoj transformaciji BiH to najzornije i pokazao.

“Kao dosljedni partneri bh. privrede već 25 godina mi to gledamo iz, takoreći, prvog reda i bez posrednika. Samo u prošloj godini se naš portfolio sredstava za zelene investicije povećao gotovo 20 posto isključivo zbog svijesti MSP da prelazak na obnovljive izvore energije više nije alternativna, nego najbolja moguća opcija zbog niza razloga”, kaže Durmo Trlin i naglašava da je neophodno podržati ih kroz dobre regulative i olakšan pristup financijskim sredstvima kako bi se pomoglo njihovom rastu i razvoju.

Stoga, ProCredit Bank intenzivno zagovara brže reguliranje zakonskih okvira i stavlja se na raspolaganje MSP za pojednostavljen pristup povoljnijim kreditnim sredstvima za investicije u fotonaponske elektrane. Jedna od kompanija koje su ovu priliku iskoristile je i PPT d.o.o. iz Tomislavgrada.

PPT d.o.o. i ProCredit Bank: Dogovor gradi kuću, ali i elektranu

PPT d.o.o. Tomislavgrad se bavi proizvodnjom i prodajom peleta iz šumske biomase, rezane građe, hidrauličnih crijeva te nudi usluge tokarenja.

Mate Pačar, direktor, kaže kako od osnivanja do danas ova kompanija kontinuirano širi svoje kapacitete, podjednako materijalne i ljudske resurse.

“Promatrajući turbulencije na tržištu energenata i s ciljem smanjenja troškova poslovanja, a svjesni važnosti proizvodnje energije jer se i sami time bavimo, odlučili smo se na postavljanje solarnih panela”, govori Pačar.

Solarna elektrana za vlastite potrebe se nalazi u Mokronogama, a projektirana snaga joj je 220 kW za proizvodnju 290.602 kWh. Godišnja potrošnja struje PPT d.o.o. je 139.000 kilovat sati i 95 posto energije koja se koristi tijekom dnevne potrošnje dolazi iz obnovljivih izvora, jer noću koristi energiju iz mreže. Na ovakav način, korištenjem Sunčeve svjetlosti umjesto tradicionalnih energenata, ova kompanija će doprinijeti smanjenu emitiranja CO2 za čak 214 tona godišnje.

U tomislavgradskom području, tradicionalno okrenutom stočarstvu i poljoprivredi, ova je ušteda izuzetan i izravan  doprinos zdravijoj proizvodnji. Motiv iza odluke o izgradnji vlastite elektrane je bio osigurati stabilan izvor energije, ali svakako i iskoristiti priliku za uštede u procesu proizvodnje što dalje utiče i na formiranje cijene finalnog proizvoda, u ovom slučaju peleta.

“ProCredit Bank je bila naš partner od prvog dana poslovanja. Od samog početka su s nama. To je jedina banka koja tada, prije 10 godina, pristala da nas, praktično start up u to vrijeme, kreditira. I to ne samo u ovom projektu izgradnje solarne elektrane – u investicijama u svim razvojnim fazama smo imali njihovu apsolutnu podršku. Vrlo rado bih preporučio ovu banku za svaku vrstu suradnje”, naglasio je Pačar.

Onima koji se tek odlučuju na ovu vrstu investicije, Pačar poručuje da je činjenica da potreba za energijom u svijetu raste, jednako kao što je činjenica i da su fosilni energenti ograničenog vijeka trajanja i, k tome, zagađuju okoliš. Krajnje je vrijeme za prelazak na obnovljive izvore energije.

“Treba ulagati i to pogotovo ulagati u zelenu energiju”, kategorično zaključuje direktor ove uspješne kompanije.

 

 

 

 

 

Sponzorirani članak