Foto: Freepik

Jedna od najuspješnijih bh. kompanija nastavlja s ulaganjima u projekte obnovljivih izvora energije u regiji.

Tako je pored izgrađenog najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj instalirane snage preko 180 MW, sada postala većinski vlasnik i preuzela projekt vjetroparka “Snaga Istoka” u Srbiji ukupne snage 300 MW, procijenjene investicijske vrijednosti preko 360 milijuna eura, prenosi Raport.

To je trenutno najveći projekt vjetroelektrana u regiji koji je dobio uvjete priključenja te se po dinamičkom planu razvoja gradnja očekuje već krajem iduće godine.

Podsjećamo, Lager je u prošloj godini kupio već dvije kompanije koje imaju projekte solara u Bosanskom Petrovcu u BiH ukupne snage 150 MW, i to od njemačke kompanije Promondis vlasnika Bertholda Brentrupa i AT Solar od Aleksandra Aćimovca.

Kako kažu iz kompanije Lager, ovo je nastavak puta kompanije Lager u kojem žele postati jedan od lidera u regiji u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije.

“Ovo pokazuje našu posvećenost zelenoj tranziciji, održivom razvoju kao i razvoju privrede u skladu za zaštitom životne sredine. Naša ulaganja neće stati na ovim projektima jer smo još uvijek u pregovorima oko ulaganja i preuzimanja nekih projekata u regiji, nadamo se da ćemo uspjeti nešto napraviti i u našoj Hercegovini jer smo prije nekoliko godina započeli projekte za razvoj i izgradnju postrojenja na obnovljive izvore energije, ali nažalost zbog administrativnih prepreka još nismo uspjeli dovesti te projekte do kraja”, kažu za Raport iz kompanije Lager.