Foto: Tomislavcity

U Tomislavgradu je danas svečano položen kamen temeljac za otvorenje pogona švicarske kompanije Schiller, koja proizvodi medicinsku opremu.

Nazočio je Alfred Eugen Schiller, predsjednik i vlasnik Schiller grupacije, Mirko Gadža – dopredsjednik za globalno upravljanje proizvodima u Schiller AG te direktor Ergosana d.o.o., Nj.E. Daniel Hunn – veleposlanik Švicarske u BiH, prof. dr. Ante Obad, kardiolog te glavni i izvršni direktor poliklinike Obad Sveučilišta u Splitu, Ivan Vukadin – predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Buntić, načelnik općine Tomislavgrad, dr. Josip Perić, vlasnik Poliklinike Perić u Tomislavgradu te brojni drugi uzvanici.

Ergosana d.o.o. dio je ugledne švicarske grupacije Schiller, specijalizirana za proizvodnju medicinskih ergometara koju je 1974. godine osnovao Alfred Eugen Schiller, kao neovisnu tvrtku u vlastitom stanu. Danas je izrasla u tvrtku od 1500 zaposlenika, 30 podružnica i globalnom distribucijskom mrežom.

Sami proizvodi predstavljaju vrh medicinske tehnologije, zbog kvalitete izrade aparati su želja mnogih medicinskih ustanova diljem svijeta.

Nazočnima se obratio Alfred Eugen Schiller:

Izgradnja i puštanje u rad Schiller Tomislavgrad predstavlja još jedan važan korak u povijesti Schiller grupacije. Schiller Tomislavgrad radit će na razvoju i proizvodnji uređaja za opterećajnu tzv. stres elektrokardiografiju. Ovi uređaji se distribuiraju diljem svijeta.

Schiller grupacija s ukupno 1400 zaposlenika već dugi niz godina uspješno posluje na svim kontinentima svijeta. Istočna Europa je od 1992. godine jedno od naših najvažnijih tržišta, a i u vašoj lijepoj zemlji opremili smo nekoliko klinika našim uređajima, među ostalim poznatu privatnu kliniku za kardiologiju u Tuzli.

Što je razlog našeg uspjeha? U prvom redu to je inovacija. Još jedna naša snaga je i dobra uslužna organizacija, koju klijenti jako cijene. Hvala svima što ste nas podržali u realizaciji ovog projekta u Tomislavgradu. Radujem se dobroj suradnji.

Nazočnima se obratio i Mirko Gadža:

Danas je poseban dan za sve nas, postavljamo kamen temeljac za novo i uzbudljivo poglavlje u povijesti Schiller grupacije. Tvrtka Schiller dobro poznaje tržište jugoistočne Europe i neizmjerno smo ponosni što upravo ovdje u Bosni i Hercegovini obavljamo prvi početak gradnje naše tvrtke. Hvala što podržavate viziju našeg novog sjedišta ovdje u Tomislavgradu. Kao dopredsjednik Ergosana d.o.o. slobodno vam mogu reći da smo neizmjerno ponosni što možemo pratiti ovako značajnu investiciju za budućnost u Tomislavgradu. Koliko je današnji dan znajačan za nas pokazuje i nazočnost osnivača i vlasnika tvrtke Alfreda Schillera, kojeg s velikim ponosom ii dubokim poštovanjem pozdravljam. On će vam potvrditi kako ova investicija u Tomislavgradu predstavlja temeljni preokret u našoj , sada već 50-godišnjoj, povijesti. Stoga mi na pamet pada jedan citat: Ne možete vidjeti budućnost, ali možete postaviti kamen temeljac za nešto buduće jer budućnost se može graditi.

Ergosana d.o.o. će biti važan poslodavac s radnim mjestima koji jamče sigurnu budućnost. Ovim projektom šaljemo snažnu poruku o našem zalaganju u ovoj regiji. Ulažemo značajan milijunski iznos u budućnost – zato što nam je stalo do ljudi. Riječ je o ljudima koji ovdje rade kao i ljudima kojima možemo pomoći našim uređajima u teškim situacijama. Gradimo novi sektor medicinske tehnologije u regiji.

Veleposlanik Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn taođer je rekao nekoliko riječi:

Želim čestitati svim sudionicima, kompaniji Schiller, ali i lokalnim vlastima na ovom značajnom dostignuću. Čvrsto vjerujem da je Bosna i Hercegovina atraktivna proizvodna lokacija za tvrtke koje opskrbljuju europsko tržište. Osim troškova proizvodnja važna je i blizina kupcima te činjenica da BiH raspolaže dobro obučenim i kvalificiranim radnicima. Ključno je da ovdašnja politika stvara uvjete koji će mladim ljudima pružiti perspektivu kako bi ostalli ovdje.

Načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić ovom prilikom rekao je:

Današnje polaganje kamena temeljca za tvornicu koja će proizvoditi medicinske uređaje velik je događaj, ne samo za vašu tvrtku nego za cijeli tomislavgradski kraj. Iznimno me raduje što ste vaše poduzetničke namjere i ideje usmjerili upravo u Tomislavgrad što će zasigurno doprinijeti razvoju ove lokalne zajednice, stvaranju novih radnih mjesta i novih prilika.

Tomislavcity