Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i Federalne uprave policije po nalogu Suda BiH vrše pretres sjedišta Federalne uprave civilne zaštite na Stupu kod Sarajeva.

Pretres se dovodi u svezu sa slučajem uvoza respiratora iz Narodne Republike Kine posredstvom poljoprivredne tvrtke iz Srebrenice “Srebrena malina”, doznaje Klix.ba.

Podsjetimo, SIPA je od službe zračne luke u Sarajevu, kao i Carine nedavno tražila svu papirologiju vezano za nabavu medicinske opreme koja je nabavljana u posljednjem razdoblju.

U ponedjeljak je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine odlučilo preuzeti od Tužiteljstva SŽ istragu o slučaju vezanom za nabavu respiratora.

Podsjetimo, ugovor vrijedan 10,5 milijuna KM potpisali su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik tvrtke “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Sporno u nabavi respiratora su cijena aparata koja je od početka nije transparentna, njihova kvaliteta, činjenica da medicinsku opremu nabavlja poljoprivredna tvrtka koja usput nije bila registrirana u sustavu javnih nabava.

Također, “Srebrena malina” dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu tek nakon što je ugovor o nabavi opreme potpisan.

Dalje, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo 80 od 100 naručenih respiratora i nije poznato kada bi ostatak mogao biti dostavljen. Kutije koje se nalaze u Sarajevu još nisu otvorene jer čelnici tvrtke Sono Medical čiji bi stručnjaci trebali navodno pregledati respiratore čekaju da se za taj proces osiguraju zakonom predviđeni uvjeti.

klix.ba