Foto: pozega.eu

U multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra „Terra Panonica” u Pleternici održano je 7. rujna predavanje „Hercegovački franjevci u Kongu“ i prikazivanje dokumentarnog filma “Od Hercegovine do Konga”. Prigodnim pozdravnim riječima posjetiteljima su se obratili Jasna Hoffmann, ravnateljica pleterničke Javne ustanove koja je bila organizator ovoga kulturnog događaja, dožupan Ferdinand Troha i gradonačelnica Marija Šarić, prenosi pozega.eu.

Foto: pozega.eu

Predavač Vinko Šarac iz Tomislavgrada govorio je na zanimljiv način o hercegovačkim franjevcima koji su kao misionari većinu svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba, među najvećom etničkom domorodačkom grupom koja naseljava južni i središnji dio DR Kongo. Oni govore Kiluba jezikom, jednim od dvaju glavnih jezika skupine Bantu naroda. Govoreći o načinu njihovog života, kulturi, obrazovanju, umjetnosti i religiji, predavač je opisao različite uporabne predmete, maske, drvene skulpture, nakit, oruđe i oružje, pojedine minerale i slike te tradicionalne glazbene instrumente. Na videozidu su prikazani i zanimljivi predmeti od kože, kostiju i rogova afričkih životinja te figuralni prikazi ženskoga tijela. Žene su čest i važan motiv u tradicionalnoj kulturi Luba, a nalaze se na štapovima poglavica, drškama bojnih sjekira i različitim drugim predmetima.

Foto: pozega.eu

Posebnu pozornost privukla je zmijska koža od pitona duga 8 metara te predmeti vezani uz katoličku crkvu i djelovanje misionara. Svojom atraktivnošću i ljepotom osobito se ističu predmeti napravljeni od poludragog kamena malahita i bjelokosti. Prikazane su različite maske koje su jedan od najčešćih oblika afričke umjetnosti te su sastavni su dio mnogobrojnih rituala i obreda. Predavač je istaknuo da su misionari rodom iz Tomislavgrada zaslužni za  dugogodišnje prikupljanje predmeta tradicionalne afričke kulture. Zahvaljujući njima, u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu nalazi se impozantna zbirka, jedinstvena u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Foto: pozega.eu

Poslije predavanja posjetitelji su pogledali zanimljiv dokumentarni film „Od Hercegovine do Konga”, autorice Nade Prkačin Laudato TV-a., u trajanju 40 minuta. Film prikazuje prisutnost, način djelovanja, vrijeme i prostor hercegovačkih fratara u Kongu. Naslov je dobio po knjizi istog imena, koju je napisao fra Blago Brkić, hercegovački franjevac koji je prvi stupio na afričko tlo.

Pročitaje više na: pozega.eu