Svečano je danas u Mesihovini koja slavi svoje nebeske zaštitnike, svete apostolske prvake, Petra i Pavla. Tom prigodom, uz prethodnu, tradicionalnu procesiju s likom svetoga Petra, svečano misno slavlje ondje je predvodio fra Ante Kelava, franjevac iz Vojkovića na službi u Mostaru.

– Sveti Petar i Pavao toliko su po svojoj naravi, habitusu, različiti da oni, narodski rečeno, u normalnom životu nikada kavu ne bi zajedno popili. Petar nagao, izravan, jasan, krupan, grlat, a Pavao niži, deblji, ćelav u nastupu pred ljudima u strahu i drhtav ali piše izdaleka. Petar oženjen, Pavao nije. Petar ribar, Pavao intelektualac i Bog ih bira za prvake apostola. Petra bira u početku, dok je još na zemlji, a Pavla naposlijetku, nakon smrti. Imaju i puno toga zajedničkoga njih dvojica. Obadvojica su doživjeli „brodolom života“, obadvojica su nasljedovatelji Krista i njegovi mučenici – nadahnuto je govorio fra Ante.

– Isus je iskušao obadvojicu, kao što kuša svakoga od nas. Njih dvojica tek kad su ostali slomljeni, kada se slomila sva njihova snaga, odlučnost i hrabrost, pouzdanje koje su imali u sebe, upoznali su Krista. Tek tada se njihov život mijenja. Isus je „put, istina i život“, a taj put je uzak i težak ali vodi u vječnost. Svako doba nudi svoje izazove. Danas su najviše ugrožene obitelji i temeljna kršćanska načela, ali po uzoru na apostolske prvake koje danas slavimo, nemojmo se uzdati u svoju snagu, nego u Krista. Jedino tako ćemo izvojevati pobjedu – poticajno je zaključio današnji propovjednik.

Svima koji su sudjelovali u današnjoj proslavi, kao i u trodnevnici koja joj je prethodila, srdačno je zahvalio seonički župnik fra Vinko Kurevija te je također svima koji danas slave, čestitao imendan. Još jednom i mi se pridružujemo se njegovim čestitkama!

Ivana Ćurić/Tomislavcity

Foto: Ivana Ćurić/Ante Šarić