U okviru projekata EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery, koje financira Europska unija, objavljen je novi Javni poziv vrijedan pet milijuna KM za podršku investicijama u preradu i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Na javni poziv se mogu prijaviti obrti, poduzetnici, zadruge i poduzeća, mikro, mala i srednja poduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika, te svi projekti koji se isključivo odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu, a u sklopu sektora: prerade voća, prerade gljiva, ljekobilja, začinskog bilja, vinarstva i prerade maslina, prerade povrća, prerade mlijeka, prerade meda, prerade mesa, prerade jaja, prerade i konzerviranje riba, prerade žitarica, te proizvodnja gotove hrane i jela.

Podnositelji prijava mogu podnijeti samo jednu prijavu na ovaj javni poziv. Podnositelji prijava mogu podnijeti  prijave za projekte definirane ovim javnim pozivom isključivo samostalno.

Prijave više podnositelja okviru jednog prijedloga neće biti uzete u obzir. Podnositelji prijava su odgovorni za realizaciju projekta uključujući i financijske obveze.

Također, podnositelji prijave koji su u prethodnom periodu koristili financijsku podršku kroz mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (odnosi se na mjeru financiranu od strane EU4AGRI/EU4AGRI-Recovery) se smatraju neprihvatljivim podnositeljima.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova (navedeni iznosi ne uključuju PDV koji se smatra neprihvatljivim troškom).

Značajna razlika u odnosu na prethodno objavljeni Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, jeste što je rok za dostavljanje dozvole za gradnju (ukoliko je relevantno) pomjeren i vezan je uz prvi zahtjev za plaćanje prema korisniku.

Potvrde o nepostojanju poreskih dugovanja, te potvrda o nepostojanju blokiranih računa su zamijenjene Izjavom podnositelja (u trenutku podnošenja prijave). Potvrde mjerodavnih institucija se dostavljaju naknadno, prilikom potpisivanja Ugovora o financijskoj podršci.

Poslovni plan se ocjenjuje na osnovu financijskih i nefinancijskih indikatora, te u ocjeni financijskih indikatora se koriste izravni (efekti investicije na sektor u kome se realizira) i neizravni (efekti investicije na ostale prihvatljive sektore u kojima podnositelj posluje), efekti investicije.

Prijave se podnose od 15. siječnja 2023. dok je krajnji rok 6. ožujka 2023. godine, do 15 sati.

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sustava dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/ koji je osigurao EU4AGRI projekat, priopćeno je iz UNDP-a.