U znak sjećanja na časničkoga namjesnika Antu Malića, pripadnika 1. Hrvatskog Gardijskog Zdruga. Ante je poginuo 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije Skok-2. Postrojbama 1. Hrvatskog Gardijskog Zdruga pridružio se po povratku iz daleke Australije u koju su roditelji iz Kongore odselili krajem 60-tih godina. 

U sportskoj dvorani vojarne “1.hrvatski gardijski zbor” na Tuškancu u Zagrebu u utorak, 27. studenog 2018. započelo je  4. natjecanje pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis”.

Ovogodišnji “Viribus unitis” okupio je 120 natjecatelja od čega je 14 žena, a riječ je o pripadnicima Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva pravosuđa, Hrvatske gorske službe spašavanje te Hrvatske vatrogasne zajednice. Natjecanje su podržali i vrhunski sportaši – ugovorni pričuvnici OSRH, braća Nenad i Neven Žugaj i Martin i Valent Sinković.

Svečanom otvorenju prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul uz predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, HGSS-a, Hrvatske vatrogasne zajednice i druge.

Naime, cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života i sportskih aktivnosti, podizanje borbene spremnosti te poticanje zdravog natjecateljskog duha, a organizira se u znak sjećanja na časničkog namjesnika Antu Malića, koji je poginuo 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije Skok-2.

Časnički namjesnik Malić bio je pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, veliki poznavatelj i ljubitelj borilačkih vještina i vježbi snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti koje je neumorno trenirao, promovirao te uvodio u Hrvatsku vojsku.

Natjecanje je svečano otvorio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnje natjecanje „Viribus unitis, idealna prilika za vidjeti pripadnike Hrvatske vojske u zajedništvu s kolegama iz policije, vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja i pravosudne policije. “Svi ste se posvetili službi u istom sustavu domovinske sigurnosti, i samo kroz sinergiju svih vas možemo postići rezultate kakve naša Domovina treba. Zajedničkim snagama! Kroz zdravo natjecanje, druženje u športu i prijateljski rivalitet, razvijajte te odnose i pomažite jedni drugima biti boljima”, poruka je ministra obrane koji je naglasio kako hrvatski vojnici, ali i svi ostali, inspiraciju mogu pronaći u primjeru hrvatskih tenisača koji su ovaj vikend postigli sjajan uspjeh u Davis Cupu.

“Sjetimo se i ovog ljeta i nevjerojatnog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije – te su slike obišle svijet. Kao što su oni svojim pobjedama pronijeli glas o Hrvatskoj širom svijeta, tako i mi nastavimo izgrađivati i unaprjeđivati pobjedničku Hrvatsku vojsku”, rekao je ministar i zaključio: “Nemojte se nikada zadovoljavati prosječnošću! Budite uvijek  gladni novih pobjeda!”

Podsjetivši na žrtvu hrvatskih branitelja za vrijeme Domovinskog rata, general Šundov istaknuo je kako je dužnost i zadaća pripadnika Hrvatske vojske neumorno, sustavno i profesionalno služiti svojoj domovini te kako je održavanje fizičke spreme preduvjet za postati vrhunski, odnosno profesionalni vojnik.

“Želim vam puno sreće na natjecanju Viribus unitis i neka pobjedi najbolji”, poruka je generala Šundova.
Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, brigadir Elvis Burčul zahvalio je članovima obitelji časničkog namjesnika Ante Malića na dolasku istaknuvši kako su upravo hrvatski branitelji oni kojima se ovo natjecanje mora posvetiti.

“Drago nam je vidjeti ovoliki odaziv natjecatelja što samo potvrđuje vrhunsku spremnost naših vojnika za suočavanje sa svim izazovima. Vjerujemo kako ćemo ovo natjecanje uskoro proširiti i izvan granica Hrvatske te tako uključiti i pripadnike oružanih snaga iz drugih zemalja članica NATO-a”, rekao je Burčul i kazao kako je ponosan što je upravo Počasno-zaštitna bojna organizator ovog sportskog natjecanja.
Na natjecanju “Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis” natječu se pojedinci i ekipe u disciplinama: zgibovi (pull ups ), potisak(push-press), marinac preko šipke (over the bar burpee), nabačaj (clean), hodanje sa opterećenjem (farmerski hod), obrnuto povlačenje (trx-pull up), podizanje nogu do šipke (toes to bar), podizanje koljena na prsa (knees to elbows), row (veslanje), bacanje lopte u zid(wall ball) te nabačaj uz čučanj i potisak (thruster).

Natjecanje “Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis” možete pratiti ovdje.

morh.hr/Tomislavcity