U  galeriji tomislavgradskoga KIC-a večeras je otvorena izložba fotografija „Ljepote Like“. Posjetitelji su ovom prigodom mogli vidjeti radove koje je svojim objektivom, tijekom proteklih pet godina i u svim godišnjim dobima, snimila Marijana Pezer, a svjedoče o ljepotama ličkoga krajobraza.

Budući da ovom prigodom, zbog pandemije koronavirusa, gospođa Pezer nije nazočila otvaranju izložbe, željeli smo ju barem nakratko čuti i s njom porazgovarati.

Marijana Pezer je rođena i odrasla u Lici. Ličanka je po majci, a po ocu Hercegovka. Iako s duvanjskim krajem i ovdašnjim ljudima još nije imala susreta, oni su upravo zaslužni za njezinu prvu izložbu.

– Do suradnje je došlo igrom slučaja, putem društvenih mreža i kroz kontakt s kustosom galerije tomislavgradskog KIC -a Tomislavom Vučemilom. Oni su učinili jedno predivno djelo za mene.

Kada ste se počeli baviti fotografijom?

– Moja fotografska priča je krenula još u djetinjstvu. Otac je bio soboslikar, kao i njegov brat koji su ujedno bavio fotografijom. I od malih nogu ja stalno nosim fotoaparat sa sobom. Gimnazijski dani su išli nekim drugim smjerom bez mogućnosti da plasiram dio uradaka mojih gledišta na neke stvari koje nitko ni ne primijeti, a ja ih valjda primijetim. Slagane su u mape i ovog trenutka ono što je meni izašlo u ta četiri godišnja doba kroz Liku našlo se u vašem KIC-u. To je tek jedna kap vode u moru. Imam još puno ljepših i kvalitetnijih radova, ali sam na prvu ruku poslale ove. Izložba se prvi put predstavlja i to u Tomislavgradu i to je jedan poseban osjećaj koji vam ne mogu iskazati.

Lika sve više postaje prepoznatljiva na turističkome tržištu. Dokaz tomu je i jedno priznanje o kojemu upravo ovih dana čitamo. Riječ je o certifikatu Međunarodne zaklade koja okuplja svjetske održive turističke destinacije, a koja je Liku uvrstila u TOP 100 održivih destinacija za 2020. Fotografija je izvrsno sredstvo komunikacija. Smatrate li da tomu itekako tim svojim umjetničkim stvaralaštvom možete doprinijeti?

– Htjela bih da mi Tomislavgrad, vaš grad i podneblje nakon ove izložbe otvore vrata da sada krenem na područje Like, ali šire. Nešto mojih radova je bilo prezentirano u KIC-u i muzeju u Gospiću, ali u biti do sada nisam imala mogućnost prikazati ono što radim. Možda mi se sada otvore vrata pa krenem u nekom drugom smjeru i to je ono što bih jako htjela, jer Lika je jedno bogatstvo nedirnutoga raja.

Gospođa Pezer je ravnateljica dječjeg vrtića (u Lovincu). Završila je Pedagošku akademiju akademijom i dvije godine defektologije. Radila je 30 godina kao odgojiteljica, napisala je tri slikovnice koje nisu publicirane. Nada se da će poput ove izložbe i one naći put do publike. Bliska joj je i poetska riječ.

– Moja poetika se kreće od samoga posla koji radim – od djeteta preko ljubavi prema rodnom kraju i prirodi i rekla bih prema trenutku. Onog trenutka što mi se u glavi stvori stavim na papir i preuređujem. To je jedna cijela paleta od ljubavi, mora, sunca… i ne postoji mjesto na ovom djelu Zemaljske kugle koji nije dotaknut nekom malom crticom – makar u tri rečenice, kazala je Marijana Pezer.

Izložba njezinih fotografija u Tomislavgradu, koju je otvorila ravnateljica KIC-a gospođa Danijela Papić, ostaje otvorena mjesec dana.

Z.S./Tomislavcity

Fotogalerija: Tomislav Vučemil

 

 

 

 

  • U proteklih 4-5 godina

 

 

Z.S./Tomislavcity

Svakoga ljeta je u Hercegovini