Potpisivanjem Washingotnskog sporazuma u ožujku 1994. godine označilo je prekid sukoba između Hrvata i Muslimana/Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Prvi rezultati ovoga sporazuma, na bojnom polju postali su vidljivi u operaciji „Cincar“ kada je oslobođen veći dio kupreške visoravni uključujući i grad Kupres u koji su hrvatske snage ušle 3. studenoga 1994. godine.

Djelatnosti na pripremama izvođenja operacije oslobađanja područja Kupresa započele su u Zajedništvu Zbornog područja Tomislavgrad u srpnju 1994. godine. Plan je bio osloboditi navedeno područje napredovanjem iz pravca Tomislavgrada i Rame, dok je Armija BiH trebala krenuti u napad iz pravca Bugojna, piše Domovinskirat.hr.

Srpske snage bile su razbijene, oslobođeno je oko 600 km2 prostora, u prvoj većoj oslobodilačkoj operaciji u BiH nakon 1992. godine. Kupres je tako postao prvi grad preotet srpskim snagama u ratu u BiH od zauzimanja Trnova u ljeto 1992. godine.

Mit o nepobjedivosti srpske vojske je srušen što je iznimno pozitivno djelovalo na hrvatske snage i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. U borbama za Kupres sudjelovalo je 6202 pripadnika HVO-a iz 15 postrojbi. Njih devet u ovoj je operaciji položilo život dok su 33 ranjena.

Više na Domovinskirat.hr