U nedjelju 11. srpnja 2021. godine na misnim slavljima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu upriličen je oproštaj s vlč. Antom Kutlešom, voditeljem spomenutih zajednica.

Vlč. Ante, koji je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, vodi spomenute zajednice od 1. siječnja 2011. godine do danas. Na kraju misnih slavlja okupljenima su se obratili predstavnici pastoralnih vijeća: Anna Marija Rezo u Reutlingenu, Ivanka Pavlović u Metzingenu i Elizabeta Zirdum u Tübingenu. U ime zajednica uputili su vlč. Kutleši riječ zahvalnosti i udijelili su mu prigodne darove, kao mali znak pažnje za njegovo višegodišnje nesebično služenje u zajednicama.

U Reutlingenu su također i djeca Hrvatske škole Mateo Peranović i Mirjam Vukoja, pod vodstvom učiteljice Ivane Nosić, recitacijom i pjesmom zahvalili vlč. Kutleši na vremenu i trudu, koje je ulagao da se na području zajednice očuva hrvatski identitet i njeguje hrvatski jezik.

U Metzingenu su članovi zajednice obukli narodne nošnje iz Slavonije, Like, Dalmacije i Bosanske Posavine i time pokazali raznolikost i bogatstvo narodne baštine hrvatskoga naroda. Na misnim slavljima su kao suslavitelji bili fra Milan Gelo i vlč. Senko Antunović, ali i vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsko dušobrižništvo u Njemačkoj, koji je u ime svih hrvatskih katoličkih zajednica, svećenika, đakona, pastoralnih suradnica i suradnika, koji djeluju u Njemačkoj uputio vlč. Kulteši riječ zahvale za dugogodišnje služenje u inozemnoj pastvi.

Uz svoje osobne čestitke i zahvale, delegat Komadina je pročitao i pismo zahvale biskupa dr. Gebharda Fürsta, u čijoj se biskupiji  Rottenburg-Stuttgart i nalaze hrvatske katoličke zajednice u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu. Biskup Fürst je zahvalio vlč. Kutleši što je „sve tri zajednice vodio s velikim obzirom i velikom zauzetošću“, napominjući da je „u gotovo 11 godina kompetentno i elokventno zastupao interese svojih hrvatskih sunarodnjaka“ i kojega se u Biskupiji doživjelo kao „zauzetoga i pouzdanoga svećenika“.

Zaželjevši vlč. Kutleši dobro i stabilno zdravlje, izrazio je žaljenje da u biskupiji Rottenburg-Stuttgart neće više djelovati „jedan tako iskusan svećenik“, kojemu se pri kraju pisma još jednom iskreno zahvalio. Vlč. Komadina je potom pročitao i pismo zahvale vlč. dr. Tomislava Markića, koji je u ime Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, zahvalio vlč. Kutleši, koji je gotovo sav svoj svećenički život posvetio hrvatskoj inozemnoj pastvi u Njemačkoj. Uz vođenje zajednica u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu, vlč. Kulteša je od prosinca 1978. do lipnja 2005. godine bio voditelj Hrvatske katoličke misije u Braunschweigu, a od 1. srpnja 2005. godine do 10. rujna 2010. godine je bio ravnatelj hrvatske inozemne pastve, napomenuo je dr. Markić. Vlč. Kutleša pripada malom broju „misionara s tako dugim stažem u hrvatskoj inozemnoj pastvi, od gotovo 43 godine“, na čemu ravnatelj Markić čestita i izražava „iskreno priznanje, pa i divljenje“.

Pred kraj svojega pisma zahvale na poseban je način izrazio svoju zahvalnost vlč. Anti „za održavanje živim spomena na žrtve Bleiburške tragedije i Križnoga puta hrvatskoga naroda, za ugled Katoličke Crkve u Njemačkoj i po svem svijetu“. Na kraju se misnih slavlja svima obratio i vlč. Kutleša, koji se u svome zahvalnome govoru prisjetio svih svećenika, časnih sestara i suradnika, koji su djelovali prije njega i za vrijeme njegova vođenja zajednica. Posebno se obratio majkama i očevima, koji redovito dolaze na misna slavlja sa svojom djecom, riječima: „Hvala vam na svakodnevnoj žrtvi i na izgaranju za svoje obitelji. Hvala vam na poštovanju i ljubaznosti prema nama svećenicima. Hvala vam što poštujete i volite svoju Crkvu, za svjedočanstvo vjere. Ne zaboravite tko ste i odakle dolazite.“

Prisjećajući se gesla svoje mlade mise „Ne boj se! Nastavi govoriti i da nisi umuknuo! Jer ja sam s tobom!“ (usp. Dj 18,9-10), vlč. Kutleša je podsjetio da je važan dio svećeničke službe naviještati Radosnu vijest i čuvati vlastite evanđeoske i duhovne vrijednosti, te čuvati identitet i tradiciju svoga naroda. Zahvalivši svima na svemu što su u gotovo 11 godina učinili za zajednice, vlč. Kutleša je svima poželio Božji blagoslov i udijelio blagoslov svim okupljenim vjernicima.

Na misnim slavljima u Reutlingenu i Tübingenu pjevao je zbor mladih pod ravnanjem Vlatke Vukašinac, a u Metzingenu župni zbor, kojim ravna Anastazija Piličić. Nakon svetih misa su se okupljeni nastavili družiti uz prigodnu okrepu i čašicu razgovoru, kada su se vjernici još jednom i osobno pozdravili s vlč. Antom Kutlešom, koji je od 1. rujna 2021. godine u mirovini.

fra Milan Gelo

Foto: Ivica Mičić