Foto: Tomislavcity

Da su ratna prijateljstva najčvršća i da se ljudi najbolje poznaju u nevolji svjedoči nam i okupljanje pripadnika Interventnog voda Brigade kralja Tomislava održano ovoga petka, 18. kolovoza 2023. god., u izletištu Ostrožac pored Podgaja i Jošanice.

Interventni vod osnovan je početkom 1993. god. od tadašnjih pripadnika Prve bojne Brigade kralja Tomislava, a Vodu su se kao dragovoljci pridružili i mnogi Duvnjaci iz Tigrova, Paukova, bojne Zrinski, Specijalne policije RH…, kao i iz drugih postrojba HVO-a. U proljeće 1993. Vod je kontrolirao područje Slatine i Gračaca. Poznat je po tomu što je u najžešćim borbama Domovinskog rata, zajedno s drugim postrojbama, ovladao Bokševicom i Oklanicom. Sudjelovao je u vraćanju Doljana (Sinokos i Baćina-planina) pod našu kontrolu nakon maskara lokalnog stanovništva koje su počinile muslimanske snage. Pripadnici Interventnog voda su među prvima ušli u grad Kupres 1994. i sudjelovali su u završnim operacijama Domovinskog rata. Nakon rata dio pripadnika Voda ostao je u aktivnom sastavu 1. gardijske brigade Ante Brune Bušića (uglavnom Alpha Force) ili u sastavu bojne Zrinski kao elitnih postrojba HVO-a i HV-a.

Vod je ponosan na činjenicu da je njihov pripadnik 01. srpnja 2023. god. prinio zastavu Brigade kralja Tomislava na odlikovanje i počast koju je Brigadi iskazao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i predsjednik Republike Hrvatske odlikujući Brigadu Redom Nikole Šubića Zrinskoga za iskazano junaštvo njezinih pripadnika.

Danas preko 90% pripadnika Voda egzistenciju osigurava „sa svojih deset prstiju“ u Tomislavgradu, Splitu, Zagrebu… ili na zapadnoeuropskim (g)radilištima. Ponosni su na svoj doprinos u Domovinskom ratu, ne žale ni trenutka (naprotiv!), a najviše ih usrećuju zajedničke uspomene i dobar humor.

Vod se zahvaljuju mještanima Podgaja i Jošanice na ustupljenom prostoru i ujedno čestita na uređenju ovog prekrasnog izletišta!

PR Interventnog voda/Tomislavcity