Foto: Tomislavcity

Lužani, njihovi zetovi, nevjeste i prijatelji – mladi i odrasli, svatko u svome društvu, i ove, druge nedjelje kolovoza okupili su se podno sela na tradicionalnoj Luškoj fešti. Lijepa je to tradicija do koje se drži i koja se poštuje, dan koji većina planira uklopiti u svoj godišnji odmor. Lužani s ponosom ističu i posebnost svoje fešte, a to je biranje kneza. Odlukom petorice malih kneževa titulu je ove godine ponio Jozo Stanić Doksa, iz loze Brkića.

Foto: Tomislavcity

Luškog kneza bira 5 malih knezova, četiri iz različitih loza Stanića (Brkići, Antići, Mijići i Šoljci), te peti koji predstavlja sva ostala prezimena na Lugu (Bagariće, Križance, Protuđere, Tadiće i Kovče).

Foto: Tomislavcity

Ovogodišnji mali knezovi bili su: Antiće je predstavljao Ante Stanić BoneMijiće – Silvijo StanićBrkiće – Jozo Stanić DoksaŠoljke – Tomislav Stanić, te ostale Nikola Protuđer Bego. Lužani su ponosni na svoj izborni sustav. Ne opterećuju se pitanjem je li demokratski jer na njega nitko nema primjedbi. Iako “Ostali” čine gotovo polovicu sela i ovakav im izbor, rekli bi, ne ide na ruku, oni poštuju tradiciju i nemaju primjedbe na tijek i način izbora.

Ovome zapisu iz Luga dodajmo podatak da su Lužani obilno darivali kneza, koji je morao koristiti mećaju kako bi svi novci stali u stap. Vrijedi spomenuti da je prikupljeno 10.000 KM čime bi se mogle platiti i dvije fešte. Možda je to posebnost i recept dugotrajnosti ovog luškog okupljanja. Naravno, višak prikupljenog novca ide za izgradnju spomen parka i doma na groblju spaljenih na Lugu.

Foto: Tomislavcity

Na Luškoj fešti mnogi muževi žele pokazati svoje kulinarske sposobnosti. Tako je Ivan Stanić Iko svake godine za ranoranioce priprema džigericu na kiselo, a kasnije i vrhunski gulaš od divljači…

Foto: Tomislavcity

Ivica Stanić Pešića i ove godine bio je kralj roštilja. Naravno, da svi sastojci za sva jela budu besprijekorno pripremljeni pobrinuo se Mile Stanić.

Foto: Tomislavcity

Nije izostala ni luška alka u kojoj su pobjednici Mile i Josipa Stanić, kao ni odmjeravanje snaga u starim sportovima: bacanju kamena s ramena (pobjednik Ivan Stanić Garo), potezanju klipa (pobjednik Pere Križanac Pega), skoku u dalj (pobjednik David Tadić) ili potezanju konopa gdje su posebno srčano potezala djeca. Pobjednici svih disciplina prigodno su nagrađeni Beginim rukotvorinama koje je on vrijedno stvarao i za feštu pripremio u Beču. Drugoplasirani su dobili zastavicu za auto, tako da će pobjednici sigurno imati i uspomenu na svoje uspjehe.

Foto: Tomislavcity
Foto: Tomislavcity
Foto: Tomislavcity
Foto: Tomislavcity

A da bi fešta bila uspješno organizirana potrebni su ljudi koji će uložiti puno truda i vlastitoga vremena. Njihova imena nećemo navoditi, samo napominjemo da su okupljeni oko udruge “Lug-Poljica”.

Hvala svima!

Tomislavcity