Danas 15. svibnja navršava se 30 godina od osnutka 1. jajačke bojne HVO-a. U organizaciji udruge “13. rujan” danas je organizirao obilježavanje ove značajne obljetnice.

Svečanosti je počela svetom misom za sve poginule branitelje HVO Jajce na groblju u selu gornje Mile. Svetu misu je predvodio jajački Gvardijan fra Vinko Marković. Nakon mise položeni su vijenci na spomen obilježje poginulim braniteljima koji su svoje živote položili na bojišnici u rajonu sela Mile.

U kasnijem dijelu svečanosti uručene su zahvalnice predstavnicima civilnih vlasti i organizacija s područja Tomislavgrada koji su na poseban način pomogli u struju i organiziranju ove postrojbe.

Postrojba je osnovana na današnji dan 1992. godine u Tomislavgradu od dragovoljaca koji su se iz zemalja Europe vraćali kako bi se priključili obrani rodnog grada. Oni pripadnici bojne koji su već ranije sudjelovali na ratištima u Hrvatskoj i Hercegovini raspoređeni su u “Interventni vod” koji je prvi upućen na ratište u Jajce. Pripadnici 1. bojne su u obrani Jajca 1992. godine uglavnom sudjelovali na bojišnici na području sela Liskovica, Kovačica, Vlasinje, Barevo, Mile i Vrbica, prenosi jajce-online.com.

O osnutku 1. jajačke bojne sinoć je u dnevniku RTV Herceg Bosne govorio njen zapovjednik, gosp. Ivo Šimunović. Zašto i kako je ova bojna osnovna u Tomislavgradu, poslušajte u nastavku.

 

Tomislavcity