Foto: Ramski vjesnik

U organizaciji Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata Bugojno i Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH danas, 19. ožujka, na blagdan svetoga Josipa je obilježena 30. obljetnica razmjene bugojanskih logoraša.

Obilježavanje je započelo dan ranije, 18. ožujka prikazivanjem filma „Zidine“ u Hrvatskom domu u Kandiji. Ovaj film govori o logorima za Hrvate na području Bosne i Hercegovine tijekom Domovinskog rata.

Na samu obljetnicu na gradskom groblju Sultanovići u 10 sati položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen obilježja. Vijence su položili predstavnici Hrvatske udruge logoraša Domovinskog HVO-a zajedno s braniteljskim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, izaslanstvo HNS-a, izaslanstvo Republike Hrvatske Zvonko Milas, veleposlanik u BiH Ivan Sabolić i Anto Zelić savjetnik u Vladi Republike Hrvatske, izaslanstvo Ministarstva obrane BiH i oružanih snaga, te predstavnici Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna. Opijelo je izmolio fra Jure Šekerija, župni vikar u Bugojnu.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća Miroslav Zelić, predsjednik bugojanske udruge hrvatskih logoraša je kazao: „Dočekali smo nakon 30 godina da oni najodgovorniji budu dovedeni na sud pravde, odnosno, da bude podignuta optužnica. Izlazak iz logora je za nas bio sretan dan i možete samo zamisliti kako smo se osjećali nakon premlaćivanja, vađenja krvi, likvidacije naših prijatelja kada smo dočekali slobodu. Od ovog postupka koji se vodi protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića očekujemo da ćemo otkriti mjesta gdje se nalaze posmrtni ostaci 15 nasilno odvedenih bugojanskih Hrvata.“

U 11 sati u župnoj crkvi svetog Ante Padovanskog služena je misa za sve poginule, nestale i umrle zarobljenike. Misu je predvodio fra Bože Milić, duvanjski gvardijan.

Tijekom propovijedi je između ostalog kazao: „Slavimo Svetog Josipa, zaštitnika cijele crkve. Svaki je svetac, svetac, Bogu mio, ali sveti Josip zauzima posebno mjesto. U zadnje vrijeme razvija se prisutnost i pobožnost Svetom Josipu. Posebna vremena traže posebne ljude, a još više posebne svece. Sveti Josip je definitivno jedan takav. Bio je običan čovjek kojeg su rodili njegov otac i majka. On je bio čovjek koji je preživio teške trenutke. Mi se danas sjećamo teških trenutaka pa nam se tako još lakše usporediti sa Svetim Josipom.”

Bugojanski Hrvati katolici žele živjeti u Bugojnu. Ima onih koji se vraćaju u mirovinu, ima čak i mladih obitelji koji ne samo da ostaju u svom mjestu, nego s i vraćaju. Nažalost, ima i onih koji odlaze za boljim životnim uvjetima.

Lucija Pavlović sa svojom obitelji živi stalno u Bugojnu i ne samo kao zastupnica u Saboru Središnja Bosna, nego kao vjernica pozitivno promatra život u Bugojnu unatoč svim poteškoćama, ali se nada boljim vremenima vjerujući u Božju pomoć.

„Nakon dvadeset godina Hrvati imaju svog zastupnika u Saboru županije Središnja Bosna. Što s tiče života Hrvata Bugojna jedini preostali naš oslonac je dragi Bog u kojeg sve nade polažemo. Imamo veliku sreću da unutar naše župne zajednice borave časne sestre koje se brinu za svaku dušu u Bugojnu. Redovno imamo obiteljske susrete, za djecu, za mlade, jednostavno za sve generacije. Hvala Bogu u zadnje vrijeme ima povratnika uglavnom mladih obitelji, a dosta je onih koji su iskazali svoju želju za povratkom. Ekonomsko stanje se nije posebno popravilo, ali su ljudi spoznali druge vrijednosti, pripadnosti i ljubav prema domovini. Najveći problem je i dalje zapošljavanje posebno u općinskim institucijama. Od 29 zaposlenih osoba u općinskoj upravi radi samo 12 Hrvata, a od toga će uskoro dvije žene u mirovinu pa će ih ostati svega 10. Imamo 10 javnih ustanova i poduzeća u kojima ne da Hrvati ne vode neko od njih, nego nema ni uposlenih. Nemamo nešto jakih privatnih poduzetnika koji bi nam bili dobar oslonac”, kazala je između ostalog Lucija Pavlović.

Ramski vjesnik