U Grabovici kod Jablanice danas je obilježena 25. godišnjica stradanja hrvatskih civila koje su u noći s 8. na 9. rujna 1993. ubili pripadnici Prvog korpusa Armije RBiH. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Domovinskog rata, nakon čega je predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak zahvalio svim prisutnim na dolasku i podršci, između ostalih i članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, koji, kako je naveo, konstantno pomaže obitelji stradalih.

– Već 25 godina se sastajemo da odamo počast poginulim i nestalim stanovnicima Grabovice. Pokolj su počinili pripadnici Armije RBiH i zauvijek ugasili živote 33 civila Hrvata. Ubijeni su djeca, žene i civili, rekao je Drežnjak.

Kazao je i kako obitelji žrtava nisu i ne mogu biti zadovoljne radom međunarodnog pravosuđa u Haagu.

– Ovaj spomenik govori vam razna prezimena, koliko je tu žrtava i da je tu više žena i djece, pa zamislite kakav je to zločin, naglasio je Drežnjak.

Nakon polaganja vijenaca, okupljeni su se zaputili prema mjesnom groblju, moleći Put križa, poslije čega je služena sveta misa za poginule, koju je predvodio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Oslobodnjenje.ba/Tomislavcity

Foto: bljesak.info/Oslobodjenje.ba