Medicinske sestre Dom zdravlja Tomislavgrad i ujedno uposlenice Srednje strukovne škole danas su u suradnji su učenicima 3. 4. razreda (smjer medicinske sestre) organizirali edukativnu akciju kojom su se pridružili obilježavaju Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke. Kao što smo već javljali, pred Hotelom Tomislav dijelili su edukativni materijal prolaznicima te ružičaste vrpce, ali i porazgovarali sa svojim sumještanima o važnosti očuvanja zdravlja.

Kako doznajemo od glavne sestre u Domu zdravlja, gospođe Nade Tavra, u našoj općini  trenutno imamo 44 pacijentice oboljele od karcinoma dojke. Podatak je to iz registra oboljelih koji se vodi u trima ambulantama obiteljske medicine.

Kako bi preventivno djelovali na suzbijanju ove opake bolesti, službe naše zdravstvene ustanove (obiteljska medicina, ginekologija, patronažna i rtg služba) trude se što bolje educirati djevojke i žene o važnosti redovitih samopregleda već u dobi od 20 godina. Upravo to omogućava rano otkrivanje bolesti, a time i pravovremeno liječenje. Uz spomenuto, u tomislavgradskome domu zdravlja vrše se i ultrazvučni pregledi dojke te mamografija na koju se ne čeka.

Tomislavcity

Foto: Srednja strukovna škola Tomislavgrad/FB