Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH većinski su podržali na današnjoj izvanrednoj sjednici Prijedlog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, prenosi Klix.ba

U novom Zakonu o MIO-u najavljuje se novi bodovni sistem za obračun visine mirovina u Federaciji BiH, a predlagači zakona su više puta ponovili da će biti pravedniji i da će uvesti više reda u oblast mirovinsko-invalidskog osiguranja.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o MIO-u, koji je Vlada FBiH utvrdila 24. listopada, prepoznaju se jednokratna povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do srpnja 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovnu do 31. prosinca 2007. godine.

Novi zakon će, prema mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u mirovinama umirovljenika koji su ušli u mirovinski sistem do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine mirovina za umirovljenike koji su otišli u mirovinu po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM. 

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je da je cilj Prijedloga Zakona o MIO-u stabilizirati mirovinski sistem i omogućiti pravičniji sistem izračuna mirovina uvođenjem bodovnog sistema. 

Uz ostalo, prezentirani su izračuni mirovina za različite kategorije, pa je napomenuto da bi mirovina učiteljice sa 40 godina staža po trenutnom zakonu bila 635 KM, a prema novom bila bi 672 KM, odnosno 37 više. 

Drljača je napomenuo da bi, kada je riječ o umirovljenicima koji su radni vijek proveli u realnom sektoru, bila mirovina uvećana za 25 maraka. To isto, prema njegovim riječima, važi i za policijske službenike.

Zastupnik u Federalnom parlamentu Nasir Beganović kazao je tijekom rasprave da Klub SBB-a pozitivno izjašnjenje uslovljava obavezom Vlade i Zavoda MIO da u idućih, najviše šest mjeseci, pripremi izmjene i dopune zakona i otkloni sve navedene nedostatke. 

Shodno tome predložen je zaključak o kojem su se zastupnici u nastavku izjašnjavali.

S druge strane, opozicijski zastupnici i predstavnici sindikata se žustro protive usvajanju ovakvog Zakona o MIO-u, što je rezultiralo i prosvjedom pred zgradom Parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kazao je tijekom današnje rasprave da Ekonomsko-socijalno vijeće nije dalo suglasnost na novi zakon o MIO. 

“Sindikat je od početka pripreme zakona imao šest primjedbi koje je prezentirao i upućivao Vladi i zastupnicima, ali one nisu uvrštene niti ih je iko od zastupnika preuzeo da ih predloži u formi amandmana”, kazao je Bajramović, dodavši da će i novim zakonom o MIO biti omogućeno pojedincima da im mirovine budu veće od plaća. 

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić (DF) upozorio je da ovo zakonsko rješenje nije dovoljno dobro, jer velikom broju budućih umirovljenika znatno snižava mirovine u odnosu na to kada bi otišli u mirovinu pod važećim zakonom. 

“Trenutne mirovine nisu dovoljne za život umirovljenika, ali se povećanje trebalo regulirati izmjenama aktualnog zakona, a ne prelaznim odredbama novog zakona”, rekao je Đonlagić.

SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić kazao je ranije za Klix.ba da ne mogu podržati Zakon o MIO-u zato što uvodi strašnu nepravdu i diskriminaciju ljudi koji bi po istim uvjetima trebali da ostvare ista prava.

“Ne može se teret reformi MIO-a slomiti upravo preko najugroženijih kategorija u našem društvu. S te strane ne postoji nikakav prostor da bismo mi ovakav nakaradan zakon mogli podržati”, kazao je Mašić.

Nasir Beganović (SBB) kaže da klub ove stranke pozitivno izjašnjenje uslovljava obavezom Vlade i Zavoda MIO da u idućih najviše šest mjeseci pripremi izmjene i dopune zakona i otkloni sve navedene nedostatke. U tom smislu predložiti su zaključak o kojem bi se zastupnici u nastavku trebali izjasniti.

vecernji.ba