Nove snježne padaline koje su tijekom noći zahvatile pojedine dijelove naše zemlje otežale su i usporile prometovanje. Izdvajamo puteve: Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo-Tuzla, Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Glamoč i Livno-Kupres.

Na putevima na području: Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, puše jak vjetar koji mjestimično stvara snježne nanose.

Zbog snježnih nanosa, na snazi je zabrana prometovanja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Na magistralnim putevima M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i M-18 Dobro Polje-Brod na Drini, vozače upozoravamo na mogućnost snježnih lavina.

U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost. Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan ili mokar. Izuzetak su putevi na jugu naše zemlje gdje se prometuje po suhom kolovozu.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Vozače upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Apeliramo na maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je zimska oprema zakonski obavezna.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, promet je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. 

amsubih.bljesak.info