Foto: Drago Tadić

Nakon rodnoga Ostrošca evo i dubrovačkih Danača, omiljenoga dijela Grada našega talentiranoga umjetnika Drage Tadića. Uz ovu lijepu instrumentalnu glazbu, red je malo bolje upoznati Dragu Tadića pa smo bili slobodni upitati ga za nekoliko informacija.

 

– Ono što mogu o sebi navesti k’o neki kuriozitet jeste činjenica kako sam sa završenom likovnom akademijom jedno vrijeme radio i k’o profesor informatike da bi se zadnjih 10-ak godina bavio uglavnom fotografijom, glazbom i skladanjem. Ali još iz doba rane mladosti sebe doživljavam k’o umjetnika. A umjetnik ne bi bio umjetnik da mu život ide po šabloni. Jer su putovi Božji ne samo čudni nego i znakoviti, kaže Drago.

 

O inspiraciji

– Gdje nalazim nadahnuće o tome ne volim govoriti. Jer je čovjeku kreativcu zapravo sve inspiracija. To sam najviše naučio kroz umjetničku fotografiju. A toga sam zapravo bio svjestan još iz vremena kada sam – k’o student – čitao Hermana Hessea koji je pisao o zabludi dalekih putovanja i klanjanju nekim sociološkim veličinama. Ali kako ljudska populacija [ipak] voli znati iz čega netko crpi snagu i kreativna rješenja za ono čime se bavi, moram reći kako je meni priroda uvijek bila u samom vrhu zaokupljanja i mašte. I, nećete vjerovati, da sam popriličan broj svojih pjesama – koje su još uvijek uglavnom u mom računalu – sanjao. Najčešće bi to bilo prije samog buđenja i odmah idem do gitare ili klavijature. Ili to što sam “čuo” nekako snimim na mobitel. Jer nakon pola sata, sat vremena, to bi potpuno izblijedilo iz pamćenja. Događalo mi se i to kako bi jedno jutro kroz san čuo refren, a pripjev ili neki dodatak bih sanjao tek nakon nekog vremena. Naravno, nisu sve samo snovi.

Jedan sam od onih koji poštuje i voli tradicionalne vrijednosti. Za Danče inspiraciju mi je dao veliki Ennio Morricone. I tada, kao i svaki puta kada skladatelj posloži prve taktove kompozicije, prvo što se mora učiniti jeste tražiti usporedbu s onim što je možda već negdje snimljeno ili s onim što mu je dalo inspiraciju. Provjeravaš mjeru, tempo, melodiju, progresiju akorda… Bilo je čak slučajeva da sam na nekoj pjesmi radio cijeli dan i nešto u meni zvoni. I, nu vraga, nađem kako takva melodija već postoji. I – briši sve! Bacaj!!

No, nije to baš tako kod svih autora ili tzv. “autora”. Ne samo da se neki dobrano naslanjaju na tuđa djela nego svjesno i namjerno kradu ne samo tuđe melodije ili harmonijsku progresiju nego i cijele pjesme. Toga i kod nas ima ohohooo. Kako kod zabavnjaka ili ovih tup-tupera, tako i kod rockera. S druge pak strane nije dovoljno samo pokupiti negdje neku foru i reći: evo meni nove pjesme! Fora pjesme, ili općenito fora umjetnost, je zapravo industrija zabave. A ta i takva industrija cvate u svoj svojoj raskoši i sjaju. Odnosno, u svoj svojoj prolaznosti i trajnosti napajanja …

 

U galeriji možete pogledati i nekoliko Draginih fotografija.