U prigodi ovogodišnje manifestacije Noć muzeja posjetitelji će u Franjevačkome muzeju u  Tomislavgradu moći razgledati i zbirku crteža Gabrijela Jurkića. Inače, ova zbirka je sastavni dio fundusa Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica – Livno.

Ne sumnjamo da će ljubitelji likovne umjetnosti i štovatelji Jurkićevoga lika i djela svratiti u naš Franjevački muzej, u petak, 27. siječnja i od 19 sati razgledati spomenutu zbirku crteža.

Gabriel Jurkić samostanu Gorica nije u ostavštinu ostavio samo bogat opus umjetničkih slika, svojih fotografija, dokumenata, bilješki nego i stotine crteža, studija i krokija među kojima su pojedini bili idejne skice i pripreme za njegova završna djela. Crtaći opus Gabriela Jurkića poput sakralnog predstavlja važnu dionicu njegova umjetničkog rada. Iako u sakralnome opusu nije postigao umjetničke domete kao u svom pejzažnom opusu vjerski motivi su itekako prožeti kroz svo Jurkićevo stvaralaštvo koje je bilo nadahnuto vjerom. (Franjevački muzej i galerija Gorica)

Tomislavcity