Na spomeniku stoji:
HRVATSKA ZEMLJO
SVE SAM TI DAO
S OVOG KAMENA
GDJE SAM STAO
S POLJA DUVANJSKOG
GLEDAM TE
OD MORA DO SAVE
DO RODNOG SISKA I VUKOVARA
VJEČNU
Dana 19.3.1992.g. u selu Crvenice, pokraj Tomislavgrada poginuo je heroj Damir Car (rođen u Žažini).
Za mjesec dana trebao je navršiti 19‐i rođendan.
U sklopu obučavanja budućih vojnika, on je držao obuku. Nažalost nesretnim slučajem poginuo je od najgore protupješadijske mine.
Bio je pripadnik Udarne bojne Žažine koja je proizašla uglavnom od ljudi iz 55.Lad-a.PZO.Sisak.
Bio je nasmijan i veseo mladić. Večer prije pogibije izišli smo na piće. Tom prilikom dao sam mu busolu za obuku. Drugi dan stigla je strašna vijest o njegovoj smrti. Mogu slobodno reći da je zaboravljen u Sisku.
Ali Crveničani nisu dozvolili da se zaboravi. Sagradili su mu divan spomenik. I štuju njegovu žrtvu svake godine. Udruga maratonaca SMŽ “Heroji ne umiru” i ja ispred udruge 55.Lad-a.PZO. obišli smo spomenik i zapalili svijeće u spomen na njega.
Vjerujte, spomenik se nalazi na takvom mjestu gdje ga je bez vodiča vrlo teško pronaći. Sva sreća u Tomislavgradu na obilježavanju 31.obljetnice Brigade kralja Tomislava, našao se čovjek rodom iz Crvenice koji nas je vodio oko 25 km do spomenika.
Kada sam ga ugledao, prošla me jeza. Tu je duša napustila 18‐godišnjaka, koji je dao sve za Hrvate i domovinu. Nalazi se stotinjak metara od pogibije, na maloj uzvisini s koje puca divan pogled. 360 stupnjeva oko spomenika. Emocije su me preplavile jer sam danima planirao da ću doći na to mjesto. Duša mi je sada puna.
Posebno se zahvaljujem bivšem načelniku policije Jozi Gudelju i policajcu, Mili Mamiću!
Bez njih nema šanse pronaći spomenik.
Hvala svim Crveničanima koji ga nisu zaboravili, kao u Sisku. Moram spomenuti da su nakon potresa u Petrinji i Sisku sakupljali novčanu pomoć za njegovu obitelj…
Hvala im od srca i duše!!

 

Izvor: Facebook

Izvorni autor: Alen Čaučević/Foto: Alen Čaušević

Portal.braniteljski-forum.com