Foto: Freepik

U ljekarnama u Bosni i Hercegovini sve češće nema nekog lijeka, no nude se zamjenski pa zasad nije bilo većih problema u opskrbi tržišta.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kažu kako na tržištu Bosne i Hercegovine povremeno dolazi do prekida u opskrbi pojedinim lijekovima.

Navode da veliki broj lijekova ima zamjene u smislu da je to lijek s istom aktivnom supstancijom od drugog proizvođača ili lijek koji se koristi za istu indikaciju.

„To je razlog što za sada nije bilo većih problema u opskrbljivanju tržišta“, ocijenili su u razgovoru za Fenu iz Agencije, no nisu naveli kojih točno lijekova najviše nedostaje na domaćem tržištu.

„Europska komisija objavila je krajem godine prvi EU popis kritičnih lijekova s više od 200 djelatnih tvari. To je važan dio nastojanja EU-a u okviru europske zdravstvene unije da se pacijentima osiguraju potrebni lijekovi poticanjem sigurnosti opskrbe kritičnim lijekovima i sprječavanjem pojave nestašica“, objasnili su pritom iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Lijek se smatra kritičnim ako je ključan za osiguravanje kontinuiteta skrbi, pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi i jamčenje visoke razine zaštite javnog zdravlja u Europi.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH također upozoravaju i da se povećava potrošnja antibiotika.

Pretjerano uzimanje antibiotika opasno potkopava njihovu učinkovitost i povećava otpornost koja bi mogla biti odgovorna za 10 milijuna smrti godišnje u svijetu do 2050. godine, upozorio je nedavno europski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Potrošnja antibiotika se povećava. Ona je iznosila 17,4 DID (DID – dnevna definirana doza na 1000 stanovnika na dan; to je jedinica za mjerenje potrošnje koja je neovisna o cijeni lijeka i broju stanovnika) u 2019., 19,2 DID u 2020. i 19 DID u 2021. godini. Dakle, posljednjih godina potrošnja antibiotika se značajno povećala“, naglašavaju iz Agencije.