Ovih dana navršava se punih 30 godina od pada Jajca u Domovinskom ratu i dolaska tisuća jajačkih Hrvata u Tomislavgrad gdje su ostali do oslobođenja svoga grada 1995. godine. Tim povodom udruga “13 rujan” odlučila je organizirati prigodno prisjećanje na spomenute dane. Sve je počelo jučer, 28. listopada u Jajcu okruglim stolom na temu “Pad općina Jajce i Dobretić”. Potom su, nakon jutarnje mise za sve poginule,  Jajčani danas u koloni vozilima krenuli putem preko Travnika, Novoga Travnika, Rame i Vran planine do Tomislavgrada. S ciljem prisjećanja na te teške ratne godine i stradanje jajačkih Hrvata, razgovarali smo sa gospodinom Ivom Šimunovćem prvim zapovjednikom jajačke bojne.

“Naša veza s Tomislavgradom krenula je početkom rata kada smo pozvali sve Jajčane spremne za obranu svoga doma, da dođu u Tomislavgrad na opremanje i obuku. Prvo smo formirali vod a ubrzo potom i bojnu koja je, nakon kraće obuke, otišla u Jajce gdje je bila temelj obrane grada sve do njegovoga pada”.

Izloženi danonoćnim napadima bolje naoružanoga i brojnijega neprijatelja, jajački Hrvati i Bošnjaci bili su prisiljeni napustiti svoje domove i krenuti u prognaničku neizvjesnost. Pod stalnom borbom jajački su branitelji odlučili iz sigurne pogibelji izvesti tisuće civila.

“Našavši se negdje u Središnjoj Bosni, razmišljali smo gdje povesti narod a da smo sigurni da će tamo gdje ih odvedemo imati i siguran smještaj i hranu. Nekako spontano odlučili smo se krenuti put Tomislavgrada”, navodi Ivo Šimunović dodavši da je, prema njihovoj evidenciji, u Tomislavgradu 1992. godine završilo oko 8 tisuća Jajčana.

Nakon tisuća civila u Tomislavgrad su ubrzo stigli i jajački branitelji koji su se odmah aktivno pridružili ovdašnjim postrojbama na prvim crtama Kupreško-ramske bojišnice.

Tri godine kasnije, u borbama za oslobođenje Jajca, jajačka je bojna pripojena 2. gardijskoj brigadi HVO-a, koja je među prvima ušla u oslobođeno Jajce.

Dakle, neraskidiva veza dva bratska grada, iskovana u teškim ratnim godinama, još uvijek traje a trajat će sve dok bude živih Jajčana i Duvnjaka koji se žele sjećati.

Milan Vukadin/Tomislavcity