U župi sv. Franje u Rašeljkama proslavljena je Nedjelja Božje riječi 24. siječnja 2020., koju je proglasio papa Franjo na spomendan sv. Jeronima 30. rujna 2019. Sukladno toj uspostavi te nedjelje s posebnim naglaskom na Riječ Božju, što bi se u životnom tijeku trebalo prenijeti na sve nedjelje tijekom crkvene liturgijske godine, naši biskupi četiriju biskupija na području BiH otvorili su 30. rujna 2020. Godinu riječi Božje koja će završiti na ovogodišnje Jeronimovo. Biskupi su željeli ovim svojim činom potvrditi u vjerničkom puku sveopće vrednovanje onoga što je Papa ustanovio. Ta “Nedjelja Božje riječi slavit će se svečano kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja uvijek na novi način potiče na izlaženje iz individualizma kako bi se iznova rodila za ljubav“, Papine su riječi iz pisma uspostave.

Župnik župe Rašeljke don Ilija Drmić za ovu prigodu pozvao je fra Gabrijela Mioča ravnatelja, glavnog i odgovornog urednika Naših ognjišta u Tomislavgradu i pastoralnoga suradnika u župi Seonici da u ovoj župi Duvanjskog dekanata predvodi dvije svete Mise te 3. nedjelje kroz godinu posvećene Božjoj riječi. Usto, zamoljen je da doveze u ovu župu razna izdanja Svetoga Pisma Staroga i Novoga Zavjeta ili Biblije u kojima je sudjelovao, te da ih ponudi nazočnim vjernicima na uvid i na moguće nabavljanje te svete knjige za sebe i svoju obitelj, kao i za sve drage osobe. Naravno, s velikom i svetom željom da im to Božje i ljudsko velebno neiscrpno djelo pomogne u duhovnosti i da bude najljepši dar onima kojima se želi uspjeh u duhovnom i vjerskom zrenju i motrenju zbilje u kojoj živimo.

Fra Gabro se rado odazvao i dan prije dovezao Biblije posloživši ih uz ulaz u župnu crkvu da budu dostupne oku svakoga vjernika te svete Nedjelje. U samoj Nedjelji Božje riječi, koja se ove godine kalendarski poklama sa spomendanom sv. Franje Saleškoga (1567.-1622.), koji je zaštitnik pisaca, novinara i izdavača, fra Gabro je predvodio i ranu i pučku svetu Misu održavši prigodne propovijedi s oslonom na sveta biblijska čitanja upravo te nedjelje. Govorio je o Božjem pozivu pojedinih velikih starozavjetnih i novozavjetnih likova koji su se spremno odazvali i vršili svoju službu. I danas Bog zove sve nas u svoju službu koja je povezana s dobrim djelima što su zalog budućega života, a on može nastupiti iznenadno, te je dobro da nas zateče pripravne s Biblijom u umu, duhu, srcu i životnom djelu. Krist je pozvao ondašnje ljude ovim riječima: “Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!“ (Mk 1,14-15). Ovo je poticaj i nama današnjim vjernicima da shvatimo vrijeme u kojem živimo s njegovim nevoljama i mijenama, kao i blizinu Kraljevstva Božjega, te potrebu osobnoga obraćenja i vjerovanja Evanđelju, odnosno Radosnoj vijesti i veseloj riječi.

Za vrijeme obiju svetih Misa ministrirali su vrijedni i dobri ministranti ove župe, a za vrijeme pučke Mise pjevao je Župni zbor pod vodstvom Milana Krole. Pjevači ovoga Zbora pripremaju se svake subote u večernjim satima u Kućnoj kapelici za nedjeljni nastup na svetoj Misi. Za njih se može reći da to čine s radošću i iz ljubavi prema svome Bogu. Ovo doživljavaju kao svoj poziv na služenje svojoj vjerničkoj zajednici, a iz ovoga oblika služenja razvijaju se u njima i svima ostalima koji slave Boga u ovoj crkvi, pravi oblici služenja u svakidašnjem životu, što je naglasio i propovjednik Božje riječi fra Gabro.

Na kraju misnih slavlja mjesni župnik don Ilija izrekao je redovite oglase, od kojih je posebno istaknuo uvezivanje i prepisivanje u suvremene sustave svih župnih knjiga matica gdje počiva povijest župe, te ostalih uredskih knjiga, zatim potaknuo je sve na razgledanje, nabavljanje za sebe i za najmilije ove svete Knjige, te posebno na čitanje Biblije iz čega proizlazi i samo životno nasljedovanje pročitanoga i usvojenoga. Fra Gabro je kod stola s Biblijama tumačio sva biblijska izdanja, među kojima je i najnovije izdanje iz 2018. god. Jeruzalemske Biblije (prvo je iz 1994. god.), čiji sveti tekst na hrvatskom jeziku prate i bilješke ispod teksta, a one su svojevrsna tumačenja svetih tekstova i njihova približavanja svim čitateljima da se bolje shvati i lakše prihvati usvajanjem u životni hod. Vjernici ove župe kupili su podosta ovih svetih knjiga što su vrjednije od svega biserja. I Biblija će im biti najdragocjenije blago u kući!

Tomislavcity