Hrvatski publicist i ekonomist Bruno Bušić, koji je svojom aktivnošću pokušavao okupiti hrvatske emigrantske skupine, ubijen je 16. listopada 1978. u Parizu. Likvidirao ga je agent zloglasne jugoslavenske tajne policije UDBA (Služba državne sigurnosti) između 23 i 23,15 sati dok je ulazio u dvorište zgrade u Parizu, gdje je stanovao. Prema policijskoj rekonstrukciji ubojica ga je čekao u zasjedi, a kada je Bušić ušao u dvorište potrčao je za njim te pucao na njega. Ubojica je ispalio pet metaka iz pištolja Astra, kalibra 7,65 mm., od kojih su dva pogodila žrtvu. Atentator je pobjegao i do danas nije uhvaćen.

Nakon sloma Jugoslavije pojavile su se informacije da je ubojstvo odobrio sam Josip Broz Tito, a izvršio ga Vinko Sindičić. Godine 1992. protiv Sindičića je podnijeta prijava za ubojstvo Brune Bušića od strane hrvatske državne Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu oslobodilo je Sindičića svake odgovornosti.

Bruno Bušić rođen je 6. listopada 1939. godine kraj Imotskoga u selu Vinjanima Donjim. Još kao gimnazijalac dolazi pod nadzor UDBE zbog kritike komunističkog režima. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlio se na Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske koji je osnovao i vodio dr. Franjo Tuđman. Rješenje o tom njegovu zaposlenju 23. lipnja 1965. potpisao je direktor tog instituta – Franjo Tuđman. Godine 1968. postaje urednikom u Hrvatskome književnom listu, gdje objavljuje članak Žrtve rata, u kojem na temelju službenih podataka osporava preuveličavanja i manipulacije podatcima o žrtvama II. svjetskog rata na području Hrvatske.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća bio je među prvim uhićenicima, a osuđen je na dvije godine zatvora u u Staroj Gradiški. U rujnu 1975. otišao je u emigraciju. Surađivao je u londonskoj Novoj Hrvatskoj, zatim u Hrvatskome narodnom vijeću (HNV), a 1977. godine izabran je u Sabor HNV-a i postavljen za pročelnika Ureda za tisak i promidžbu. Nakon što je 1978. godine objavio studiju Hrvatske ustaše i partizani dolazi pod specijalni nadzor jugoslavenskih tajnih službi koje se na kraju odlučuju za njegovu eliminaciju.

Bruno Bušić bio je isprva pokopan na pariškom groblju Père-Lachaise. Na isti dan kada je ubijen 1999. godine posmrtni ostaci preneseni su mu na zagrebački Mirogoj, objavljeno je na Povijest.hr.

Također, Slobodna Dalmacija donosi svjedočenje Srećka Župića iz Vinjana Donjih, Brunina suvremenika i dobrog poznavatelja kruga ljudi oko Brune Bušića.

O Bruni Bušiću tekst je objavljivao i Ante Matić.

Tko je ubio Brunu Bušića, reci V…