Ornitološko društvo “Naše ptice” iz Sarajeva, Centar za zaštitu životne sredine iz Banje Luke, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke, Udruga “Naša baština” iz Tomislavgrada, Omladinski klub Novi Val iz Blagaja i Udruga za zaštitu ptica i prirode “Čaplja” iz Čapljine ovim putem se obraćaju javnosti s ciljem ukazivanja na problem krivolova na prepelicu koji je trenutno izrazito aktivan.

Početak kolovoza, koji je ujedno početak regularne lovne sezone na prepelicu (Coturnix coturnix), označio je, kao i ranijih godina, pojavu veoma intenzivnog krivolova na ovu vrstu uz korištenje zakonom zabranjenih vabilica. Krivolov na prepelicu se nastoji prikriti kroz regularnu sezonu lova i formalne dozvole, pri čemu izostaje kontrola lova i sprječavanje upotrebe vabilica koje su prema zakonima o lovstvu aktuelnim u Bosni u Hercegovini nedozvoljena sredstva u lovu, a njihovo korištenje predstavlja kazneno djelo. Lovom uz pomoć vabilica omogućava se odstrjel nekoliko desetina puta većeg broja ptica nego što je to moguće prilikom regularnog lova.

Krivolov na prepelicu se uglavnom organizira za potrebe talijanskih lovaca, ali u njemu u znatnom broju sudjeluju i domaći krivolovci. Posljedica ovakvog stanja je znatno smanjenje brojnosti populacije prepelice, i stotine tisuća maraka štete koje gube država Bosna i Hercegovina i upravitelji lovištima, a zarad interesa pojedinaca koji organiziraju ove ilegalne aktivnosti.

Kao svjedočanstva o prisustvu vabilica i njihove upotrebe u lovu ovih dana imamo brojne prijave koje dobivamo od građana, rezultate aktivnosti monitoringa krivolova koji sprovode naše organizacije na području krških polja, kao i novinske članke koji ukazuju na krivolov vabilicama koji se događa širom Bosne i Hercegovine, od Bardače do Popovog polja.

Pozivamo mjerodavna državna, entitetska i županijska ministarstva, lokalne policijske uprave, inspekcijske uprave na svim razinama, lovačke saveze i udruženja (osobito ona koja upravljaju lovištima) te graničnu policiju da u okviru svojih mjerodavnosti i obveza djeluju u pravcu sprječavanja nelegalnog lova vabilicama. Pozivamo građane i nevladine organizacije da prijavljuju slučajeve korištenja vabilica  mjerodavnim lovočuvarima, policijskim upravama ili inspekcijama koji su dužni izaći na teren i te iste vabilice oduzeti.

U cilju pružanja više informacija Ornitološko društvo “Naše ptice” će organizirati konferenciju za medije u Sarajevu (ulica Milana Preloga 27 suteren) u srijedu 30.8.2023. godine u 17:00, novodi se u priopćenju.