Njemačko gospodarstvo naglo gubi dah, što promatrače navodi na pomisao da se europska ekonomska lokomotiva približava recesiji. Najnovijih podataka o kretanju njemačkog BDP-a još nema, ali mnogi procjenjuju da je ta zemlja uspjela u drugoj polovini prošle godine izbjeći pad u recesiju, za razliku od Italije koja joj je podlegla, objavio je Novi list.

Stvari idu nizbrdo

Ipak, analitičari su zabrinuti za razvoj događaja u ovoj godini, jer se neugodne vijesti nižu jedna za drugom. Aktivnost njemačke industrije na kraju siječnja spustila se na najnižu razinu u pet godina i prvi put zabilježila pad, prema anketi koju je londonska kuća IHS Markit provela među 500 industrijskih kompanija. Prema mišljenju američkog Marketwatcha, to navješćuje nevolje i za cijelu Europu – ne samo gospodarske, nego i političke.

O brzini slabljenja njemačke prerađivačke industrije slikovito govori njezina aktivnost izražena u Markitovom PMI indeksu. Taj se indeks strmoglavio sa 61 bod u siječnju prošle godine na 49,7 bodova na kraju siječnja ove godine. Kad je PMI indeks veći od 50 bodova, to znači jačanje ekonomske aktivnosti, dok indeks ispod 50 znači njezino smanjivanje, odnosno recesiju.

Da stvari idu nizbrdo, svjesna je i njemačka vlada koja je potkraj siječnja naglo smanjila očekivanja od gospodarstva. U listopadu je vjerovala u rast njemačke ekonomije u 2019. po stopi od 1,8 posto, da bi predviđanja sada spustila na 1 posto. Mnogi misle da to nije posljednje rezanje prognoza, jer slično postupaju Međunarodni monetarni fond, Europska komisija i ostali. Usporavanje gospodarstva zahvatilo je cijeli svijet, osim SAD-a.

Najgore tek dolazi

Stoga promatrači nisu iznenađeni podacima za 19 članica eurozone, koji pokazuju da je raspoloženje investitora (Sentix Index) palo na najniže grane u pet godina. Stručnjaci Markita kažu da je indeks PMI, kad je riječ o aktivnosti cijelog privatnog sektora eurozone, u siječnju također pao na 51 bod, najniže od 2013. godine. Ako se stvari ne poprave, kažu analitičari, eurozona će kliziti u recesiju, treću po redu u posljednjih deset godina.

”Najgore možda tek dolazi, jer industrija bilježi najveći pad narudžbi u gotovo šest godina dok u uslužnom sektoru one gotovo stagniraju”, upozorava Chris Williamson, glavni ekonomist Markita.

”PMI pokazuje da BDP eurozone raste po kvartalnoj stopi od samo 0,1 posto, što priprema teren za najgori kvartal te regije od 2013. Godine”, dodaje Williamson, opisujući stanje na kraju siječnja.

Neki njemački ekonomisti, poput predsjednika Bundesbanke Jensa Weidmanna, smatraju da je riječ o privremenoj slabosti gospodarstva. Gubljenje zamaha oni najčešće pripisuje nevoljama automobilske industrije koja je u rujnu zabilježila veći pad prodaje, zbog nepripremljenosti na nove europske standarde protiv onečišćavanja okoliša. Neki vjeruju da je gospodarstvo oslabilo i zbog niskog vodostaja Rajne, što je usporilo promet i opskrbne lance.

Njemačka osivnost

Međutim, s time se ne slaže Ashoka Mody, bivši pomoćnik direktora MMF-a za Europu. On smatra da klizanje Njemačke u recesiju nikoga ne bi trebalo iznenaditi, jer su razlozi za to stukturni i dugotrajni. Njemačka je pretjerano ovisna o izvozu. Osim toga, ima razmjerno zastarjelu industrijsku strukturu koja zaostaje u ključnim tehnologijama. Zemlja je pretjerano ovisna i o autoindustriji, koja s kooperantima čini čak 17 posto gospodarstva, ali zaostaje za SAD-om i Kinom u tehnologiji za proizvodnju električnih automobila, prenosi novi list.

”Svjetska trgovina počela je s usporavanjem početkom prošle godine, upravo u trenutku kada je njemačka autoindustrija doživjela nagli pad prodaje na domaćem tržištu”, kaže Mody.

Taj paralelni tijek događaja pogodio je dvije njemačke ranjivosti: pretjeranu ovisnost od rasta svjetske trgovine i njezinu industrijsku strukturu koja sve brže zastarijeva. Budući da nema herojskog političkog napora, dugotrajno njemačko usporavanje će obuzdati i europski rast.

”To može dodatno potaknuti rast nacionalizma, što će biti još jedan udarac viziji ujedinjene Europe”, tvrdi Mody u članku na MarketWatchu.

bljesak.info