Veliko izaslanstvo EU Parlamenta krajem tjedna dolazi u Hercegovinu i Mostar, vjerojatno najbrojnije ikada što je posjetilo BiH. Izaslanstvo će činiti 12 dužnosnika EU Parlamenta, među kojima će biti Zastupnici ECR grupacije, asistenti i djelatnici odbora za vanjske poslove, a svoj dolazak su najavili i predstavnici Sabora Republike Hrvatske. Svi oni će u petak u 10.00 u galeriji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača održati tribinu ne temu odnosa međunarodne zajednice i naroda u BiH. Rezultat je ovo diplomatske inicijative HRS-a koja ima za cilj izmijeniti sarajevocentričnu političku percepciju međunarodne zajednice i usmjeriti je ka objektivnijim i realnijim pogledima na odnose u BiH.

Povod za dolazak izaslanstva EU Parlamenta je definiranje teksta najnovije Rezolucije o BiH koja će biti usvojena u EU Parlamentu. Tekst Nacrta Rezolucije zorno pokazuje koliko je subjektivan pogled međunarodne zajednice na odnose u BiH. Potencira se izborni proces po svaku cijenu, iako do izmjena Ustava i izbornog zakona nije došlo. Kao opasnost za BiH se spominje destruktivna politika Milorada Dodika, izričito se govori o protivljenju bilo kakvom teritorijalnom preustroju te se spominje „zloćudno uplitanje Rusije u odnose na Zapadnom Balkanu“. O opasnostima sarajevskog unitarizma niti riječi, a osobito nema riječi o tome kako je baš političko Sarajevo, na čelu s Bakirom Izetbegovićem, odgovorno za neprovedbu ustavno izborne reforme.
Kao „uspjeh“ hrvatske diplomacije veliča se izmišljanje tople vode, odnosno spominjanje konstitutivnih naroda, što je ustavna kategorija i predmet presuda ustavnog suda kao jedinog tumača Ustava.

Međunarodna zajednica mora shvatiti kako će potenciranje izbora po svaku cijenu, bez usvojenih izmjena Ustava i izbornog zakona koji će sustavno riješiti problem nametanja predstavnika u vlasti, generirati postizbornu krizu ogromnih razmjera. Uz to, BiH je zemlja koja ruši negativne rekorde kada je korupcija u pitanju, a glavni temelj i izvor korupcije je ogroman birokratski aparat. S toga, govoriti o administrativnom preustroju, koji će racionalizirati birokraciju i netransparentnosti proračunskog trošenja svesti na minimum, je obveza, a ne nacionalistički hir. To je jasno svakome tko iskreno razmišlja o BiH. Na kraju, uz Dodikovu destruktivnu politiku, ne može se ignorirati sva politička sarajevska licemjernost utjelovljena u unitarističkom pogledu na BiH.

Zato je HRS na sebe preuzeo odgovornost stvaranja objektivnijeg i iskrenijeg pogleda međunarodne zajednice prema BiH. Pogleda koji će ići van granica glavnog grada BiH i koji neće biti subjektivno uvjetovan mišljenjem sarajevske čaršije. Pogleda koji će biti usmjeren ka BiH po mjeri sva tri konstitutivna naroda i po mjeri čovjeka.

Tribina u Kosači će biti u potpunosti otvorena za javnost, trajat će dva sata i svi prisutni će imati mogućnost interakcije s govornicima iz EU Parlamenta, navodi se u priopćenju HRS-a.

Foto: Ilustracija/skyscrapercity.com