U okviru kampanje “Poštuj život, ne oružje”, pokrenute kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem, u Tomislavgradu će se u utorak, 12. ožujka u PC Prodex održati predavanje za sve građane i građanke, mlade i djecu.

Početak je u 12 sati kada su predviđene izjave za medije, dok će se u nastavku održati razgovor policijskih službenika s prisutnima i kviz sa prolaznicima.

U kampanji sudjeluje svih 10 županijski ministarstava unutarnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informiranost Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Kroz događaje koji se održavaju širom Bosne i Hercegovine, uz razgovor s policijskim službenicima, građani i građanke, kao i mladi i djeca će imati priliku čuti nešto više o samom projektu. Poseban naglasak je na dobrovoljnoj predaji nelegalnog oružja, čime se sprječavaju tragični slučajevi, dok se neodgovornim vlasništvom dovodi u opasnost sve u njegovoj blizini.

Većina relevantnih zakona u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog tko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se određeno oružje može dobrovoljno predati nadležnoj policijskoj agenciji u BiH, uz određene uvjete ovisno od mjesta prebivališta. Ovo je i jedna od ključnih poruka trećeg vala kampanje “Poštuj život, ne oružje”.

Nakon predavanja policijskih službenika o ovoj važnoj temi za bh. društvo, bit će upriličen razgovor i kviz za djecu i mlade o njihovim stavovima i poznavanju ove problematike.

Osim u Tomislavgradu, javni događaji promocije kampanje podizanja svijesti o opasnostima SALW-a održani su u Sarajevu, Konjicu, Brčkom, Travniku, Bihaću, Foči, Goraždu, Tuzli, Banja Luci, Tešnju i Orašju, a bit će održani u Istočnom Sarajevu, Ljubuškom i drugim gradovima u BiH tijekom veljače i ožujka 2024. godine.

Kampanja je podržana kroz projekt „Prevencija i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH“, kojeg financiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih naroda (MPTF), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.