Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je misno slavlje na Cvjetnicu u Bogoslužnog prostora bl. Alojzija Stepinca, kazavši, uz ino, da “Getsemani, mjesto Isusove najdublje agonije, simbolički predstavlja epicentar duhovne borbe koja prevladava u svijetu”.

– Priča o Isusovu činu u Getsemanskom vrtu “odjekuje kroz stoljeća, šaljući snažnu poruku vjernicima svih generacija: dok oko nas bjesni nevidljiva, ali intenzivna duhovna bitka između sila dobra i zla, mnogi od nas, nažalost, nalaze se u dubokom snu”, rekao je nadbiskup Kutleša.

– Ta pospanost nije samo fizičko stanje, ona simbolizira našu duhovnu tromost, nedostatak svijesti o stvarnosti koja nas okružuje. Prilikom suočavanja s neprestanim napadima Zloga, naša duhovna nespremnost i pasivnost omogućavaju mu da proširi svoj utjecaj, istaknuo je u propovjedi.

U trenucima kad bi trebali biti najbudniji, kada bi naša svijest o božanskoj prisutnosti i aktivnoj ulozi u borbi protiv zla trebala biti na vrhuncu, često smo zbunjeni i nemoćni, nesigurni kako djelovati, naglasio je nadbiskup te dodao da “nije dovoljno samo osjećati težinu borbe između dobra i zla, već je potrebno aktivno se uključiti, koristeći sve resurse vjere, molitve i djelovanja.”

Nadbiskup Kutleša poručio je da čovjek bez molitve “postaje laka meta te pozvao okupljene da mole zbog onih koji su im povjereni. “Ako ne brinemo dovoljno za sebe kako bismo molili, učinimo to zbog drugih koji su nam povjereni”, zaključio je nadbiskup Kutleša.

Foto: Zgrebačka nadbiskupija

Misno slavlje započelo je blagoslovom grančica ispred Bogoslužnog prostora nakon čega je uslijedila procesija u Bogoslužni prostor gdje se nastavilo misno slavlje.

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu nalazi se na Kaptolu 28 i služi kao privremeni prostor za liturgijska slavlja budući da je Zagrebačka katedrala zatvorena zbog štete nastale u potresima 2020. godine, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.