Foto: Tomislavcity

Na starom groblju na Pomenu kod Doljana, općina Jablanica, danas je svetom misom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 30. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata na tom dijelu bojišnice iz sastava ratnih brigada Kralj Tomislav iz Tomislavgrada i Rama iz Prozora-Rame.

Foto: Milan Pranjić/Tomislavcity

Misno slavlje predslavio je tomislavgradski župnik fra Hrvoje Miletić koji je u prigodnoj homiliji pozvao vjernike na strpljivost.

„Ni jedan pravi životni problem ne rješava se samo tako da sa se „Prelomi preko koljena“. U protivnom, postajemo suci tuđih života: sudimo druge po našim mjerilima. Bez strpljivosti (koja je uvijek znak ljubavi, jer nedostatak strpljivosti često je nedostatak ljubavi!), preostaje slijepa volja koja sve opustoši u pokušaju da iskorijeni, podijeli, razgraniči, isključi i osudi… Tko se daje u lov na mane drugih, ne surađuje dobro s Bogom, nego onaj tko zna prepoznati dobro koje tiho raste na tlu Crkve i života, njegujući ga do zrelosti. Tada će Bog, i samo On, nagraditi dobre i kazniti zle.

Jer ono što se jednima čini žito lako može biti i kukolj i obrnuto. Zato Isus upozorava da nije na nama određivati tko je žito, a tko kukolj, nego sud prepustiti dobrome, milosrdnome Bogu koji ée u trenutku žetve jasno vidjeti i razdvojiti dobre od zlih. Jer dok ne dođe vrijeme žetve žito i kukolj skoro se ne razlikuju i lako se može, čupajući kukolj pogreškom iščupati i žito. To je jasan zakon prirode. Međutim, u vrijeme žetve žito se pod teretom klasa savija, dok kukolj ostaje uspravan. Sigurno smo vidjeli žitna polja, vidjeli smo ona klasja koja su se savila, to znači da su dobro urodila. Biti savijen jer si plodan, to podsjeća na savijenost pod teretom križa za onoga koji trpi i nosi križ jer nasljeduje Krista. A onaj tko bježi od žrtve, od kriza, od patnje, od ljubavi, taj ostaje uspravan, ali besplodan poput kukolja. Sjetimo se samo naših majki, naših starih koje su savijene jer su ljubile, trpjele i davale život. Vjerojatno mnogi od vas nose teret ovoga rata, rat vas je savio, bolest, iscrpljenost, posljedice, i da ste pobjegli, dezertirali, vjerojatno bi ste ostali zdraviji i uspravniji, ali potpuno besplodni, poput kukolja, kazao je među ostalim fra Hrvoje.

Kao pripadnici brigade “Kralj Tomislav” iz Tomislavgrada na ovoj bojišnici život su izgubili: Ljilja Zrno, Ivan Radoš, Ivan Petrović, Martin Baćak, Josip Mioč, Perica Kutleša, Frano Krišto, Marko Belić, Mate Mamić, Mićo Šokčić, Ante Luketić i Željko Bogdan dok su s ramske strane na ovim padinama poginuli hrvatski branitelji: Nenad Bilić i Josip Pušić, te Marko Miljko iz Jasenice kod Mostara.

Tomislavcity