Badnji dan ili Badnjica: je dan prije Božićne mise polnoćke. Za Božić se katolici pripremaju četiri tjedna, a neposredni dan pripreme i iščekivanja Božića je dan prije i naziva se Badnji dan ili Badnjica.

Badnji dan je označen sa sva tri dijela dana: jutrom, danom i večeri. Tradicionalno, ujutro kada se ustanu ukućani, pozdravljaju se riječima: „Na dobro vam došlo Badnje jutro“, odgovor je. „I s tobom Bog dao zajedno“.

Badnjak je drvo, od hrasta (duba) veličine cjepanice. Drvo Badnjak ili Badnjaci (riječ je o tri drveta koja se u kuću unose na Badnju večer) usječeno na Badnje jutro stavlja se na ulazu u kuću uza zid, prislonjeni, tu stoje cijeli dan, sve dok ne počne obred unošenja u kuću…

U prijašnja vremena Badnjak je bio neodređene debljine i duljine jer se stavljao na ognjište pa je mogao biti deblji i dulji. U novije vrijeme dimenzije Badnjaka su onolike koliki Badnjak može stati u šporet.

To je drvo, odnosno tri drveta, iste ili slične veličine kojega tri osobe iz vana, iz dvorišta, obredno unose u kuću, ne ulaze svih troje zajedno nego jedno za drugim, ulazeći u kuću, tamo gdje su ostali ukućani, izgovaraju pozdravne riječi: „Na dobro vam došla badnja večer“, ostali članovi obitelji i domaćinstva odgovore: „I s tobom, Bog dao zajedno“.

Riječ „Badnjak“ dolazi od staroslavenske riječi “b’deti”, što znači bdjeti, biti budan, čekati. Badnji dan, Badnjak, i Badnja večer označavaju iščekivanje rođenja Isusa Krista.

I, još samo napomena. Katolici jedni drugima čestitaju Božić riječima: „Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo“, na što se odgovara: „I, s tobom, Bog da, zajedno“! Dok svi ostali Božić čestitaju tradicionalnom čestitkom: „Čestit Božić“!

L.K.