Svečanim presijecanjem vrpce danas je otvoren Arhiv Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Arhiv su otvorili Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandar i direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra za Domovinski rat u BiH Željko Raguž.

Obraćajući se prisutnima, državni tajnik Zvonko Milas rekao je da je otvaranje arhiva izuzetno važno za hrvatski narod i da je posebno zanimljivo za cijelu BiH.

“Sigurno je da će Dokumentacijski centar, uz izvrsne stručnjake i povjesničare, pridonijeti svemu što će napokon obavijestiti cijelu hrvatsku, bosansku, europsku i svjetsku javnost o kakvom se ratu ovdje vodi, tko ga je vodio i zašto – naglasio je Milas.

Tomu će pridonijeti, dodao je, da različite vrste manipulacija neće biti moguće te da se događaji iz proteklog rata, koji su se odvijali na teritoriju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, neće tumačiti kako netko želi.

– Važnost ovog centra najbolje ilustrira iskustvo Hrvatskog dokumentacijskog centra u Republici Hrvatskoj koje je pridonijelo uklanjanju i ispravljanju mnogih negativnih konotacija i pogrešnih teza te odbacivanju optužnica, kako na domaćim tako i na međunarodnim sudovima, zahvaljujući samom radu. povjesničari i sve što su sakupili i naučili o Domovinskom ratu – rekao je Milas.

Direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra za domovinski rat u BiH Željko Raguž naglasio je da hrvatski narod, kao i drugi narodi u BiH, trebaju imati vlastitu arhivu o ratu u BiH.

– Vjerujem da će otvaranje arhiva doprinijeti objektivnijem pogledu na rat na ovom području i dugoročnom pomirenju među narodima u BiH – rekao je Raguž. Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara naglasio je da je za Ministarstvo hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj vrlo važno arhivirati i čuvati prikupljeni materijal, kao i širiti istinu o Domovinskom ratu u Hrvatskoj i BiH, a upravo zato Ministarstvo sufinancira Hrvatski dokumentacijski centar.

“Važno nam je da se istina o Domovinskom ratu širi i to možemo samo na ovaj način”, rekla je Tandara.

Inače, izgradnju spomenutog arhiva omogućio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u sklopu natječaja za financiranje programa i projekata koji će pridonijeti ostvarenju hrvatskih ciljeva za Hrvate u BiH.

Erotel.hr