Foto: Dražen Krstanović

Niti ovogodišnje obilježavanje Dana grada Požege, u Hrvatskoj, nikako nije moglo proći bez prisustva momaka, članova Hajdučke družine Mijata Tomića. U sklopu svečanosti koja se održava u srcu Zlatne doline prisustvovali su u sklopu nekoliko manifestacija, a imali su posebne susrete kako s gradonačelnikom grada Požege dr.sc. Željkom Glavićem, direktoricom Turističke zajednice grada Požege Mirnom Svoboda-Šimunović, prepoštom Stolnog Kaptola Požeške biskupije prečasnim Ivicom Žuljevićem, apostolskim upraviteljem Požeške biskupije, dosadašnjim požeškim biskupom msgr. dr. Antunom Škvorčevićem te predsjednikom Ceha ugostitelja grada Požege Željkom Pojerom.

No krenimo redom. Po dolasku ovogodišnje „delegacije“ Branka Matića, Milana Čuića-Miće, Ivana Vukadina i Džona Čurčića, momaka Hajdučke družine Mijata Tomića iz  Tomislavgrada u Požegu prvo gostoprimstvo su im pružile kolege iz Povijesne postrojbe Trenkovi Panduri s kojima su uz „besjedu“ bili na svečanoj večeri. Nakon toga bili su pozvani na svečanost koja je bila upriličena u svečanoj dvorani „Glorija“ za predstavnike obrtnika iz gotovo svih gradova Hrvatske u sklopu gastro manifestacije ZELENO-PLAVO koja se održala na središnjem požeškom Trgu sv. Trojstva. Na toj su svečanoj večeri Duvnjaci bili dragi gosti gdje su im posebnu dobrodošlicu poželjeli i s njima se u razgovoru zadržali dr.sc. Željko Glavić, direktorica Turističke zajednice grada Požege Mirna Šimunović-Svoboda i predsjednik Ceha ugostitelja grada Požege Željko Pojer.

Drugog dana boravka članovi družine sudjelovali su u svečanom mimohodu povijesnih postrojbi ulicama grada Požege nakon kojeg su bili postrojeni zajedno sa svojim kolegama na Katedralnom trgu ispred požeške Stolne crkve sv. Terezije Avilske gdje su predali prijavak gradonačelniku Požege dr.sc. Željku Glaviću. Posebna je to svečanost koja se njeguje dugi niz godina, a momci iz Hajdučke družine Mijata Tomića iz godine u godinu plijene pozornost kod Požežana i njihovih gostiju s prekrasnom odorom koju nose.

Prije svečanog mimohoda družini je bio upriličen prijem u požeškom Biskupskom ordinarijatu gdje ih je prvo primio prepošt Stolnog Kaptola Požeške biskupije prečasni Ivica Žuljević, a nakon toga i apostolski upravitelj Požeške biskupije, dosadašnji požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. U tim razgovorima između ostalog prisjetili su se boravka biskupa Škvorčevića na danima Nikole Tavelića u Tomislavgradu 2012. godine.

Sve u svemu ostaje zapisana još jedna godina dolaska momaka Hajdučke družine Mijata Tomića u Požegu koji su u tom pitomom slavonskom gradu kao kod svoje kuće, rado viđeni na ulicama i lijepo prihvaćeni od Požežana i njihovih gostiju.

Dražen Krstanović/Tomislavcity