Foto: Tomislavcity

‘Među rođenima od žene nema većega od Ivana Krstitelj’, rekao je Isus o Ivanu Krstitelju.

Sveti Ivan rodio se pola godine prije Isusa, 24. lipnja, u Arin Karinu kod Jeruzalema. Njegovi su roditelji bili židovski svećenik Zaharija i njegova žena Elizabeta koji su već bili u poodmakloj dobi kad su ga dobili. Elizabeta je naime bila neplodna te je njegovo rođenje bilo pravo čudo. Kada je Zaharija jednom prigodom u Hramu obavljao svećeničku službu, ukazao mu se anđeo Gabrijel i najavio mu rođenje sina. Zaharija nije mogao povjerovati toj vijesti te je tražio znak na što ga je Gabrijel zbog nevjere učinio nijemim, ali mu je obećao da će s rođenjem djeteta ponovno progovoriti i tako se i dogodilo.

Kada je Ivan imao oko 30 godina, povukao se u pustinju da se u samoći, molitvom i pokorom, pripremi za poslanje koje mu je Bog namijenio, a to je pripravljanje puta Gospodinu. Bio je silovit propovjednik i ljudi su ga rado slušali te dolazili k njemu radi mudrosti kojoj ih je poučavao. Isus je za njega rekeo: “Zaista, zaista, kažem vam: među rođenima od žene nema većega od Ivana Krstitelja.” Kralj Herod živio je s Herodijadom, ženom svoga brata. Bila je to sablazan koju je Ivan javno i oštro osudio te je Herodijada, preko kćeri Salome, uspjela od kralja ishoditi Ivanovu osudu na smrt. Tako je oko tridesete godine završio život posljednjeg proroka tako što su mu odrubili glavu.

Molitva sv. Ivanu Krstitelju za djecu

Dobri sv. Ivo, blagoslovi i štiti naše obitelji, čuvaj ih u ljubavi i slozi obaspi ih vremenitim i vječnim dobrima i udalji od njih svako zlo.

Blagoslovi našu djecu, štiti njihovo zdravlje potičući ih na dobro i ne dopusti da izgube vjeru i čistoću života. Učini nas sposobnima da ih razumijemo i da im prednjačimo riječju i primjerom. Neka uvijek teže za uzvišenijim idealima i neka u životu ostvaruju svoj ljudski i kršćanski poziv. Amen.