Dvadesetsedmogodišnji Švicarac, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bio je vođa švicarsko-francuske džihadističke skupine koja je planirala drugi napad u Nici, piše švicarski list “NZZ am Sontag”.

List navodi da u svom posjedu ima povjerljive dokumente francuskih pravosudnih institucija koji otkrivaju namjere 27-godišnjaka da izvrši napad u Nici koristeći eksploziv ili automobile kojim bi se zaletio u pješake.

Neimenovani mladić, porijeklom iz BiH, navodno je koordinirao pripremama za napad, služeći se šifriranim online servisom za poruke Telegram. Njegova glavna uloga, navodno, je bila da skupini osigura oružje, prenosi Slobodna Bosna.

List dalje navodi da je mladić, koji je prešao na islam, pod lupu istražnih tijela došao najprije zbog optužbi za obiteljsko nasilje. Njegova 23-godišnja supruga, porijeklom iz Kolumbije, je također umješana u planiranje napada u Francuskoj i Švicarskoj, navodi švicarska nacionalna televizija “SRF”.  

“NZZ am Sontag” zaključuje da je mladić surađivao sa švicarskim džihadistom za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, a koji je u bijegu, prenosi Swisainfo.ch.