Vlada Federacije Bosne i Hercegovine upoznala se u srijedu sa aktom Federalnog zavoda Mirovinsko-invalidsko osiguranje (MIO) od 28. srpnja 2020. godine, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Federalni zavod MIO je zadužen da, u skladu s članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje mirovina u visini zbroja 50 posto postotka porasta potrošačkih cijena i 50% procjene postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, u iznosu 2,8 posto.

Ovaj zavod je obavezan i da u skladu s članom 16.a Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata uskladi mirovine za 2020. godinu korisnicima prava iz člana 3. člana 4. točka 5. ovog zakona, a prema porastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjem razinama u Federaciji BiH u prethodnoj godini, u iznosu od 0,6 posto.

Federalnom zavodu MIO odobrava se da, u skladu s članom 78. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje vrijednosti općeg boda prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini. Nakon što se na vrijednost općeg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni ovaj postotak usklađivanja od 4,5 posto, izračunata vrijednost općeg boda za 2020. godinu iznosit će 15,15 KM.

Ovaj zaključak stupa na snagu 1. kolovoza 2020. godine i ne odnosi se na vrijeme u kojem je trajalo stanje nesreće u Federaciji BiH, priopćeno je iz Vlade FBiH.