Foto: Ilustracija (west cowboy/shutterstock.com)

Čelnici ministarstava energetike Crne Gore i Albanije kao uzrok za nestanak struje u petak u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te velikim dijelovima Hrvatske i Albanije naveli su preopterećnost sustava uslijed ekstremno visokih temperatura.

Distribucija električne energije povezana je diljem Balkana te su bez struje u petak iza podneva ostali Crna Gora, BiH, Albanija i veći dio hrvatske obale.

Crnogorski ministar energetike rekao je da je prekid opskrbe uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije izazvanim visokim temperaturama i samim toplinskim preopterećenjem sustava.

– Ovo se samo čekalo da se dogodi po ovoj vrućini, rekla je Reutersu Gentiana, 24-godišnja studentica u glavnom gradu Crne Gore Podgorici. Temperature su dosegle 40 stupnjeva Celzija u cijeloj jugoistočnoj Europi.

Struja i wifi mreža bile su u prekidu od oko 13 sati, rekli su dužnosnici i korisnici društvenih mreža, navodi Reuters. Dobavljači u četiri zemlje rekli su da su počeli obnavljati opskrbu do sredine poslijepodneva i da je struja uglavnom vraćena do večeri, prenosi HINA.