Federalni ministar branitelja Salko Bukvarević boravio je u ponedjeljak u Tomislavgradu gdje je održao sastanak s predstavnicima županijske i lokalne vlasti te braniteljskih udruga Hercegbosanske županije (HBŽ).

Sastanku su, među ostalim, nazočili predsjednik Skupštine HBŽ-a Robert Bagarić, direktorica Uprave za pitanje branitelja HBŽ-a Ljilja Kovačević, načelnici općina Tomislavgrad i Kupres Ivan Vukadin i Milan Raštegorac, te predstavnici općinskih službi za pitanje branitelja, braniteljskih udruga i udruženja s prostora HBŽ-a.

U okviru analize rada Federalnog ministarstva branitelja u 2017. godini, ministar Bukvarević je nazočnima predočio realizirane programe tog ministarstava, kao i programske planove za 2018. godinu.

Bukvarević je u izjavi za Fenu izrazio zadovoljstvo zbog održanog sastanka, tijekom kojega se, kako je kazao, razmijenilo dosta informacija te razgovaralo o otvorenim pitanjima.

– Prije svega, predstavnici braniteljskih udruga inzistiraju da se Zakon o pravima razvojačenih branitelja čim prije nađe u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, i zaista su u pravu da je ova kategorija bez svog zakona od 2010. godine i da ih je potrebno riješiti – kazao je ministar Bukvarević.

Također su, kako kaže ministar, predstavnici koordinacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata HBŽ-a dali podršku Zakonu o braniteljskim udrugama te istaknuli kako je od posebnog značaja da se definira tko može predstavljati branitelje i članove njihovih obitelji.

– Izrazili su određena nezadovoljstva u smislu raspodjele sredstava prema ovoj županiji. Također, očekuju da se u timu za suradnju s Republikom Hrvatskom nađe i predstavnik iz HBŽ-a, a pokrenuli su i vrlo zanimljivu inicijativu da se gradi jedan dom za branitelje koji su u stanju potrebe i zdravstvenih problema, što je jedna interesantna ideja s ovih područja – istaknuo je Bukvarević.

Ocijenio je kako je zatražena podrška i za zapošljavanje, kao i za projekte braniteljskih zadruga, zatim projekte zapošljavanja djece poginulih branitelja i projekte izgradnje spomen obilježja po pojedinim općinama.

– Generalno mogu kazati da je sastanak bio vrlo uspješan jer smo na vrlo konkretnoj osnovi razgovarali. Svi su podcrtali pitanje međusobne suradnje između braniteljskih udruga, županijskih i federalnih ministarstava jer mi predstavljamo vrlo osjetljivu populaciju i trebamo tražiti zajednička rješenja – naglasio je ministar.

Direktorica Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije Ljilja Kovačević informirala je ministra o svim aktivnostima koje ta uprava poduzima u svom radu.

U prošloj je godini za stambeno zbrinjavanje branitelja utrošeno 449.993 maraka, odnosno za dovršetak zgrade branitelja u Livnu gdje je 15 stanova dodijeljeno obiteljima poginulih branitelja te općine, dok 13 stanova pripada ratnim vojnim invalidima koji će se dodijeliti nakon usvajanja pravilnika za stambeno zbrinjavanje od strane Vlade HBŽ-a, kazala je Kovačević.

Vlade Hercegbosanske županije za tekuću godinu planirala je sredstva u iznosu od 1.072.601 maraka koja su, kako je kazala Kovačević, nedovoljna za rješavanje problema i zahtjeva branitelja s ovog područja.

Naglasila je kako, zbog nedostatka financijskih sredstava, ni nakon 22 godine od završetka Domovinskog rata, životni problemi branitelja nisu riješeni.

 

Fena