U organizaciji Transparency International BiH u utorak 23. travnja 2024. godine u Sarajevu je održana konferencija “Predstavljanje Studije sistema nacionalnog integriteta (NIS): Jačanje otpornosti na korupciju.”

Na konferenciji je predstavljena procjena sustava nacionalnog integriteta za 2023. godinu koja ispituje integritet, odgovornost i ulogu 15 ključnih oblasti poput pravosuđa, zakonodavne i izvršne vlasti, civilnog društva, javnog sektora i ostalih sustava upravljanja u zemlji koji predstavljaju svojevrsne stupove borbe protiv korupcije. Rezultati NIS-a pružaju čvrstu osnovu za razumijevanje efikasnosti antikorupcijskih mjera i omogućavaju regionalnu i međunarodnu saradnju u reformama. Oni također podstiču političku volju i građanski pritisak za neophodne promjene.

Događaju, koji je okupio predstavnike najviših bh. i europskih pravosudnih institucija, diplomatskog kora, zakonodavne i izvršne vlasti, međunarodnih i regionalnih organizacija, nazočio je ministar pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije Aleksandar Rodić sa suradnicom Katarinom Bekavac, priopćila je Vlada HBŽ.