Speleološko društvo Mijatovi Dvori iz Tomislavgrada protekloga je vikenda istražilo jamu “Propala” na Vranu. Kažu kako je ovo najdublja jama na Vranu. Svoju novu ekspediciju opisali su na Facebook profilu.

Vran planina nema puno jama, tek desetak za koje se zna, a te jame i nisu nešto duboke, najdublja ide do nekih 40 metara.

Još prije naše speleološke škole na proljeće dobili smo poziv od ekipe iz Rame da istražimo jamu “Propala” sa ramske strane Vrana.

Tako je jučer došla na red i jama Propala, te se organiziramo i nalazimo sa ekipom iz Rame koja nas vodi do jame.

Ulaz u jamu izgleda impresivno. Opremamo i spuštamo se u ne baš ugodnu prvu vertikalu, naime spuštamo se dvadesetak metara na gomilu snijega i nabacanih grana koje čine pravi mali labirnit, koji je neugodan za prolazak, jer je sklizak, a svakim novim korakom između greda propadne se kroz snijeg.

U istočnom kutu ulazne vertikale se nalazi mali skok od 7 metara koji se odmah zatvara, ali prema sjeverozapadu se otvara pravi doživljaj snježnice. Naime, odmah po ulazu u vertikalu se spušta niz veliku santu leda, onaj čisti “plavi led” kako se kaže.
I tako nekih 25 metara. Poseban doživljaj, ne baš tako čest.

U jednom dijelu niz stijenu led pravi prave male prekrasne ledene saljeve koji nas prate sve do dna jame, gdje nas je i pod nogama dočekala ogromna količina leda.
Jama ide dalje 15-ak metara ukoso niz led, gdje završava sa skokom od 5 metara, i čepom od snijega, tako da nismo sigurni da joj je tu kraj.