Već godinama unazad, veliki broj speleloga i znanstvenika istražuje na našoj ekspediciji Ponor Kovači – Izvor Ričine. Tako se razvilo veliko prijateljstvo s kolegama iz Kranja i Kamnika, pa je došlo vrijeme da i mi posjetimo Sloveniju.

Osmeročlana ekipa SDMD krenula je u petak malo prije podne na put. Loše odabrana ruta puta unijela je veliki smijeh i druženje tijekom puta, pa ni dva sata dužeg putovanja od planiranog nisu pokvarili sreću zbog novog speleološkog iskustva.

U Kranj dolazimo predvečer, te nas veliki broj ekipe iz Jamarsko društvo Carnium Kranj dočekuje ispred svojih prostorija. Nakon upoznavanja i kratkog druženja, slijedio je obilazak Tunela ispod starog grada.

Tunel iskopali su Nijemci u Drugom svjetskom ratu, a kanali su dugi oko 1300 metara. U tunelu se nalazi izložba o tome kako je sustav napravljen, zajedno s malim prikazom minerala i fosila otkrivenih u stijeni. Također, doživjeli smo puno ratno iskustvo tijekom simulacije zračnog napada dok se nalazimo u tunelu.

Nakon toga došlo je vrijeme za odmor i spavanje, te smo smješteni u Lovačku kuću na Taležu s koje se pruža predivan pogled na Bled, Bledsko jezero i vrhove Karavanki.

Ujutro je slijedila posjeta i obilazak turističke špilje “Jama pod Babjim zobom”.

Nakon 2 kilometra uspona dolazi se do špilje koja je duga 360 metara, te je osvjetljena i ima uređenu i označenu stazu.

U povratku prema lovačkom domu posjetili smo Bohinjsko i Bledsko jezero, te su čudili kako je Slovenija “siromašna država” – nemaju nijednu limenku i kesu pokraj cesta.

Nedjelja je bila planirana za put u Kamnik, kod znanstvenika Rajka Slapnika, stalnog sudionika naših ekspedicija.

U Kamniško – Savinjskim Alpama, nakon 5 kilometara hoda i 860 metara prijeđene visinske razlike dolazimo do Kamniške jame. To je zapravo špilja koja ima tradiciju dugu 20 godina da je svake godine za “Prvi maj” posjeti grupa ljubitelja prirode, te nastavi druženje u baznom logoru koji se nalazi u blizini početne točke, a organizator druženja je Jamarski klub Kamnik. Špilja je duga je oko 1300 metara, međutim za posjetitelje je dostupno 700 metara kanala.

U povratku je planirano druženje i kampiranje, međutim zbog jake kiše koja je krenula padat u povratku iz špilje, druženje je održano, a kampiranje odgođeno.

Stoga smo trebali pronaći smještaj, a tu nam se ponudio naš prijatelj, stalni sudionik naših ekspedicija kao speleoronilac, a ujedno i naš voditelj kroz cijeli ovaj boravak u Sloveniji, Sašo Finžgar – Kato, kojem se ovim putem zahvaljujemo.

Ponedjeljak je bio rezerviran za obilazak Ljubljane, gdje smo imali vodiča, Janu Valentinčić, također stalnu sudionicu naših ekspedicija.

Na putu do doma, u Karlovcu, posjetili smo i našeg “duvnjaka” Damira Basaru, koji nas je počastio ručkom.

Tako je završeno jedno predivno putovanje u Sloveniju u kojem su stečena nova znanja i iskustva, a koja ćemo nadamo se prenijeti i u našu malu sredinu.

A najvažnije od svega, stekli smo nova speleološka prijateljstva.

EKIPA: Josip Marković, Stipan Dilber, Marino Vidović, Domagoj Madunić, Andrias Bartulić, Marija Šarić, Josip Mamić i Mate Radoš.

Više fotografija pogledajte na FB stranici: SD Mijatovi Dvori