Foto: Arhiva

U Međugorju se trenutno nalazi 113 izbjeglica, a neslužbeno je taj broj i veći. Svi su suglasni da bi se u brigu o izbjeglicama trebala uključiti i država.

Međugorje, jedno od najpoznatijih svetišta, ovih dana postalo je utočište za izbjeglice iz ratom pogođene Ukrajine. Riječ je većinom o ženama i djeci koji su na poziv domaćih ugostitelja došli autobusima do Međugorja i smješteni su, zahvaljujući dobrim ljudima, u privatne pansione.

Svakodnevno ih obilaze volonteri Crvenog križa i UNHCR-a, a ponuđena im je i psihološka pomoć. Olja Slavska nastavnica je u svojoj zemlji i sinoć je stigla u Međugorje iz ratom zahvaćene Ukrajine s unukom i kćerkom nakon 30 sati putovanja. Iza sebe je ostavila mnogobrojnu obitelj za koju se sada brine, ali kaže kako se trudi da ne gleda i ne čita vijesti nego da u Međugorju pokušava pronaći mir. Dalje od Međugorja, ne želi ići, rekla je za BHRT.

“Ideja svih obitelji je da se vrate u Ukrajinu što je prije moguće. Nitko ne želi emigrirati, nitko ne želi napustiti našu voljenu zemlju. Tamo su ostali naši supruzi, sestre, braća sa svojim obiteljima”, priča Olja.

U pansionu sa Oljom boravi još 17 žena i 25 djece. Kaže kako su srdačno dočekani i ništa im ne nedostaje. Za to se brinu volonteri Crvenog križa i UNHCR-a, koji ih svakodnevno obilaze. “Mogu reći da smo do sada uz podršku naših volontera osigurali testove na Covid-19 da se testiraju sve osobe da bi izbjegli rizike zaraze, a naravno nakon toga i određenu vrstu humanitarne pomoći”, kaže Namik Hodžić, tajnik Crvenog križa Federacije BiH.

“Već u ovom tjednu nastojimo osloboditi jednu dvoranu gdje će biti rad s najmlađima jer to su većinom mlada djeca maloljetnici kojima treba igra, a njima ćemo pružiti kao i njihovim majkama psiho socijalnu podršku”, ističe Andrija Stojić, tajnik Crvenog križa Čitluk.

Prema evidenciji Crvenog križa, u Međugorju se trenutno nalazi 113 izbjeglica, a neslužbeno je taj broj i veći. Svi su suglasni da bi se u brigu o izbjeglicama trebala uključiti i država.

“Mi smo već izvijestili državna ministarstva i sve nadležne organe u BiH i da oni shodno svojim nadležnostima donesu adekvatne mjere”, naglašava Namik Hodžić.

Iz Crvenog križa su kazali da večeras ili najkasnije sutra očekuju još tri autobusa sa ukrajinskim izbjeglicama.