Televizija Sveučilišta u Mostaru jedan je od odgovora SUM-a na ublažavanje izvanrednoga stanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa COVID – 19. Jedan od nastavnika, koji na svoj stručan način doprinosi razvoju nastavnog sadržaja za online nastavu SUM TV-a i emitiranju i snimanju sadržaja i na RTV Herceg Bosne, je magistar glazbene umjetnosti Mateo Marinčić čije iskustvo prenosimo u cijelosti.

Bez obzira na struku, jako cijenim hrabrost kolega, učitelja, nastavnika i profesora koji sudjeluju u kreiranju online nastave. Većina od njih, kao i ja, prvi put su stali ispred reflektora i bili s druge strane TV ekrana, što i nije tako jednostavno. Da ovo nije mala stvar, pokazuje statistički podatak da su od prošlog tjedna stranice skole.sum.ba pregledane preko 770 tisuća puta.

Obrazovna komponenta televizije je nažalost zapostavljena, iako i dalje slovi kao najutjecajniji medij. Stoga će ova obrazovna uloga SUM TV-a zasigurno doprinijeti očuvanju temeljnih televizijskih zadaća – obrazovati, informirati i zabaviti.

U dobroj koordinaciji s voditeljima projekta, u najkraćem roku uspijeli smo usmjeriti prioritete programa i nastavnog sadržaja.

Dosadašnje znanje i iskustvo u struci, trebalo je u kratkom roku prilagoditi novim uvjetima rada, u kojima nema aktivnih sudionika. Meni kao profesoru koji predaje skupnoj nastavi u glazbenoj školi, je to izazov. Pa i individualna nastava se uvelike razlikuje od programa gdje je predavač sam na pozornici.

Uz aktivno i intezivno istraživanje, ključno je pronaći odgovarajući  pedagoško – metodički pristup u novonastalim uvjetima rada. Uz to, učenicima nastojim dobrim primjerom pjevanja i sviranja biti motivacija i pokretač njihove zaljubljenosti u glazbu, svakako i razvoju estetskih vrijednosti za ovu umjetničku granu.

Sretan sam što sam dobio priliku biti dio ekipe koja radi nešto nesebično i društveno odgovorno. Upuštajući se u nešto sasvim novo, vjerujem da će ovo iskustvo zasigurno ostaviti pozitivnog traga na meni.

Ured za odnose s javnošću SUM-a