Duvanjski vinorgradar Marko Baković Kosalj jučer je na 21. međunarodnom sajmu gospodarstva, koji se održava u Mostaru, osvojio srebrnu plaketu za Chardonnay 2016.  Ovo mu je drugo vrijedno priznanje koje je osvojio na mostarskome sajmu, a do zlatne plakete djelilo ga je tek nekoliko bodova.

Kako dozanjemo, ovomu događaju jučer je nazočio prof. Bernard Kozina – predsjednik međunarodne komisije za ocjenjivanje vina koji je u susretu s gospodinom Bakovićem kazao da je za njega on moralni pobjednik iz razloga što su njegova vina uzgojena na Duvanjskome polju, na 900 metara nadmorske visine.

I tu priči nije kraj… Već sutra gospodin Baković putuje u Varaždin gdje će na tamošnjem sajmu predstaviti Chardonnay  2016., i 2017. te Crni pinot. Tu je ovaj uzgajivač vinove loze, ali i vrsni sommelier već poznat. Naime, u protekla dva varaždinska sajma Marko je za svoja vina izborio dvije srebrne medalje.

– Vrijeme je za zlatnu, kaže nam u kratkome razgovoru gospodin Baković, a mi želimo da 5. svibnja upravo neko od njegovih vina uzgojenih na Duvanjskom polju zlatom bude i nagrađeno.

Dodajmo da ovoga proljeća desetak naših sumještana ima nakanu zasaditi oko deset tisuća trsova. Time priča o vinogradarstvu na Duvanjskome polju postaje sve ljepša i zanimljivija.  

 

Z.S/Tomislavcity

Foto: Marko Baković/FB