Napravit ću medvjedima hotel s pet zvjezdica, što god treba. Neka mi nabroje koje uvjete trebam ispuniti i to ću napraviti. Oni su sa mnom jako dugo, rekao je Željko Orešković (58) zvani Macola, vlasnik poznatog svratišta Macola.

Zagrmio je Macola jer će mu Državni inspektorat medvjede koje drži u nastambi iza restorana Macola u Korenici premjestiti u sklonište Udruge Velebit Kuterevo. Macola tvrdi da o tome nema nikakvih saznanja, prenosi 24sata.hr

– Nisam dobio nikakvo rješenje. Medvjedi su dobro zbrinuti i uvjeti su dobri. Sve što sam čuo bilo je preko medija. Mene nitko nije nazvao. Inspekcija mi dolazi svake godine i uvijek ih tražim da mi napišu uvjete koje trebam ispuniti kako bih mogao otvoriti zoološki vrt. Ja sam zahtjev za otvaranje zoološkog vrta već podnio te su mi rekli da će Ministarstvo poljoprivrede osnovati komisiju koja će izaći na teren i reći što treba napraviti, a što ne. Nakon toga bi mi napisali što trebam napraviti da otvorim zoološki i to bih napravio. Pa ne želim ja njima loše – rekao je Macola. Također je ispričao da su medvjedi oduvijek s njim.

– Bilo bi mi jako žao kad bi mi oduzeli medvjede. Ali ako mora doći do toga, neka bude tako. Ja poštujem hrvatske zakone te kako nadležne institucije odluče, tako će i biti. Nema druge – rekao je Macola.

Naime, Prijatelji životinja u utorak su podsjetili da se Zakonom o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a ta odredba na snazi je od početka ove godine. Upozorili su da je stupanjem novog zakona na snagu prošao rok nakon kojeg nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba, ali da se unatoč tome, primjerice, dva medvjeda nalaze u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici.

– Medvjedi su na frekventnome mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje – objasnila je Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja.
– Dosadašnjim postupanjima posjećene su sve poznate lokacije držanja medvjeda, kao i utočište za medvjede Udruge Velebit Kuterevo, kako bi se utvrdili uvjeti koji se moraju osigurati u svrhu premještanja i daljnjeg držanja medvjeda u skloništu u Kuterevu, dok su vlasnicima, uključujući i spornom vlasniku medvjeda u Korenici, donesene obvezujuće, privremene mjere do konačne odluke o premještanju. Medvjede ćemo premjestiti kad se osiguraju sigurnosni uvjeti te kad veterinarski stručnjaci pregledaju medvjede i procjene njihovo zdravstveno stanje – rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.